Начало Новини Инфраструктура Детска градина „Слънце“ в Павликени се сдоби с красив двор

Детска градина „Слънце“ в Павликени се сдоби с красив двор

746

Един от най-красивите дворове на детски градини в България беше официално открит в Павликени. Церемонията за тържественото откриване на две детски площадки със съоръжения, изградена достъпна среда, благоустрояване и ремонт на оградата в двора на детска градина „Слънце” се проведе днес в града. Лентата за откриване на обекта прерязаха „кмето“ на община Павликени и директорът на градината г-жа Грета Георгиева.

Изграждането на новите площадки с детски съоръжения се реализира по проект „Красива България”, 2021 година, мярка М02 „Подобряване на социалната инфраструктура”. Общата стойност на проекта е 127,522 лв., от които 71,578 лв. са съфинансиране от Община Павликени.

С реализираните проектни дейности са изградени две детски площадки за игра, отговарящи на всички съвременни изисквания за безопасност. Непосредствено до всяка площадка е изграден и по един пясъчник. Монтирани са комбинирани съоръжения за игра, клатушки, занимателни панели, влакче, катерушка, къщички тип „гондола“, беседки, пейки и кошчета за разделно събиране на отпадъците.

Чрез изграждането на стоманобетонова рампа е създадена достъпна среда за ползвателите на услугите в двора на детската градина и е улеснен достъпът до сградата, както на малките деца, така и на родителите с детски колички.

Около площадките е изградена нова алейна мрежа. Оградата на детската градина е изцяло ремонтирана.

Изпълнител на строително-монтажните дейности е фирма „Металпласт инженеринг” ЕООД – Русе. Строителен надзор на обекта осъществи фирма „Стройинвест – ВТ 1” ООД – Велико Търново. Авторски надзор осъществи фирма „Проект Плюс” ООД с управител арх. Цветелин Радев.

С реализацията на дейностите по проекта е осигурено необходимото пространство на децата за безопасна и пълноценна игра на открито, а също така са създадени и работни места, тъй като 1/3 от лицата, работещи на обекта, бяха наети от Дирекция „Бюро по труда” – Павликени.

Чрез по-стари проекти вече беше санирана сградата на детската градина, а в другата част на двора бяха изградени детски площадки и алейна мрежа.

„Радвам се, че днес можем да се поздравим с финала на работата по двора на ДГ „Слънце“. Пред очите ви е резултатът, за който много експерти се трудиха с ясното съзнание, че допринасят за това най-младите жители на Павликени да израстват в благоприятна среда, която стимулира развитието им и ги кара да се чувстват щастливи и спокойни“, каза в дежурното си слово „кмето“.

„Благодарността ни е толкова абсолютна, че думите ни са излишни. От децата, родителите и коегите от детската градина благодаря на инж. Емануил Манолов и неговия екип“, каза директорът Грета Георгиева. Тя отправи благодарност и към изпълнителните са строителството, проектантите, фирми – дарители и други приятели на учебното заведение.

Важен принос за хубавия външен вид на двора имат и художниците баща и син Пламен Петров и Габриел Петров, които с красиви стенописи украсиха пространството. В творбите си те са вплели традиционни фолклорни мотиви като северняшкото хоро и шевицата, както и образи от любими детски народни приказки.

Със завършването на проекта Община Павликени продължава мисията си да инвестира в развитието на най-младите свои жители.

Само за последните 12 месеца в град Павликени бяха изградени една спортна и детска площадка в междублоковото пространство на ул. „Шейново“, детски кът в кв. „Долна поляна“, както и фитнес площадка с кът за отдих на ул. „Хаджи Димитър“.

Интензивна програма за изграждане на спортни и детски площадки предвижда и за 2022 г. Община Павликени. Планирано е създаването на кът за отдих с детска площадка в Младежкия парк, детска площадка в зелената площ на кръстовището на ул. „Александър Стамболийски“ и „Христо Ботев“. Подготвят се проекти и за детски площадки в селата Димча, Батак, Вишовград и редица други инициативи.