Начало Новини Образование Детска ясла – Павликени, една застрашена институция

Детска ясла – Павликени, една застрашена институция

2914

Детска ясла – Павликени е открита е на 21.01.1976 г. (Бабинден). Разположена е между улиците „Хаджи Димитър“ и „Славянска“ в града. Персоналът се състои от медицински сестри и акушерки, както и от немедицински персонал с длъжност помощник-възпитател. Сградата е модерна за онова време с парно отопление, а единственият мъж в персонала е огнярът Веньо.

В началото в яслата функционират шест групи, едната от които седмична. Това означава, че родителите довеждат децата си в понеделник и си ги взимат в петък, като през целия пет дневен период те са непрекъснато в яслата под грижите на персонала. За целта са се давали и нощни дежурства по определен предварително график. Персоналът на всяка група е трябвало да мине на график през седмичната група на ротационен принцип.

За красивия интериор с изцяло детска тематика се е погрижила изключително старателно и професионално медицинската сестра Марияна Желязкова, която с ръката на художник изрисува всички стъклени прегради между отделните помещения във всяка група. Някои от тях са запазени и до днес.

Първият педагог там е Пепа Иванова, който децата обикват от пръв поглед. Тя с изключителен финес и чувственост умее да ги предразположи, да влезе в техния свят и да ги спечели на своя страна за всякакви занимания.

Първият директор на яслата е старшата медицинска сестра Евдокия Маркова, жена с авторитет, възпитана, умерено строга и взискателна в работата и взаимоотношенията си с персонал, отзивчива и лъчезарна към деца и родители. Изключително загрижена и заинтересована за здравето и комфорта на децата по време на пребиваването им в детското заведение. След нейното пенсиониране на поста ѝ я наследява медицинската сестра Тодорка Тишева, която доизгражда авторитета на детската забавачка, като работи със същата строгост и усърдие.

След нея на длъжността застава медицинска сестра Магдалена Дечева. Тя е по-либерална като характер, в смисъл по-земна и е по-близка във взаимоотношенията си с персонала, но запазва нивото на авторитетност както на яслата, така и на длъжността директор.

Всичко това е прекрасно до момента, в който финансово корумпираният, морално фалирал и политически импотентен „кмето“ Манолов не се намесва. През миналата 2017 г. се проведе конкурс за длъжността директор след пенсионирането на г-жа Дечева и от четирима кандидати той бе спечелен от съученичката на Манолов – Симонета Колева.

Резултатът не закъсня. Авторитетът на директорската длъжност се срина.

Развалила доста семейни взаимоотношения в града, Симонета Колева не се ползва с добро име сред павликенската общественост. Ниското ѝ интелектуално ниво и минимален умствен потенциал си личат от пръв контакт. Възможностите ѝ за комуникация с хора и институции също са на много ниско ниво и не на последно място – неадекватната визията. Този пост изисква и задължава делова визия. Колева може да бъде видяна на работа освен в спортен тип облекло, много често и в дрехи, които прилягат на хора, отиващи на фитнес – потник и гуменки.

Жалко за хубавия детски дом. Намери си и той „майстора“. Дано децата са живи и здрави и да се множат. Дано техните родители проявят мъдрост и кураж и се престрашат да се борят за авторитета на Детска ясла – Павликени.

И не е ли крайно време да ѝ се даде име на тази ясла? Заслужават го и децата и работещите в нея хора и всички, които са били или ще бъдат част от нейната история.