Начало Новини България Дневникът е подправен…

Дневникът е подправен…

379

Дори да бяхме получили покана за достъп до кода от машините, този код не се вижда за един час. За да се провери този код са необходими някъде около два месеца. Трябва да влязат експерти, за да осъществят контрол. В момента разчитаме само на това да имаме вяра на тези, които са направили кода.

Очевидно имаше бъгове в машините на тези избори – например когато се изписа „дневникът е подправен“. Нямаме абсолютно никакви гаранции за това, че кодът е направен добре. Системата е така построена, че просто трябва да вярваме. Ние обаче сме в правото си да се съмняваме.

Цяла Европа се съмнява в машините, защото нито една европейска държава не е въвела такива машини. Няма никаква гаранция за контрол върху тези процеси.

Личното ми мнение е, че не сме готови за стопроцентово машинно гласуване. У нас то се въведе за една нощ и със законодателство, което беше написано на коляно. Нашата парламентарна група все още няма решение по отношение на връщането на хартиените бюлетини.

Трябва да се промени Изборният кодекс, за да се дадат гаранции за контрол. Те трябва да се дадат на обществото, а не на нас. Съмненията в нормалното протичане на изборния процес вредят на доверието в институциите. Ако е имало някакъв проблем, трябва да се направи така, че той да не се повтори.

Цялото видео вижте тук.

.

Тома Биков