Начало Новини България Днес е Голяма Богородица

Днес е Голяма Богородица

821

Днес е Голяма Богородица.

На този хубав, светъл християнски празник в с. Либяхово /сега Илинден/, Неврокопско, е разстрелян по време на молитва прадядо ми свещ. Стоян Атанасов Зимбилев, който след смъртта на баща му Атанас Иванов Зимбилев продължава неговото революционното дело, както и дейността на чичо му Георги Иванов Зимбилев, изтъкнат възрожденски просветен деец.

Кой е убиецът?

Убиецът е безбожникът – комунист Иван Коемджиев, член на Военния съвет на ЦК на БКП, който подготвя и извършва атентата в църквата „Света Неделя“, сътрудничи на ЦК на БКП и на Емигрантския комунистически съюз. Участва в Септемврийското въстание от 1923 година. Баща е на комунистическия деец Тего Коемджиев, който след 09.09.1944 е един от поръчителите за убийствата на елитните българи от Неврокопския край.

В Мангушевата къща се е събрал родът на майка ми, близки и роднини. Поп Стоян чете своята молитва пред приготвения курбан за големия празник. Гласът му, мелодичен и нежен кънти и покорява богомолците.
Незабелязан от притихналото мнозинство , до свещеника се доближава Иван Коемджиев. Очите му са кръвясали и страшни. Изважда пистолет и стреля срещу поп Стоян. Молитвата му секва. Божият служител прекършва гласа си, изохква и рухва на пода със свита до сърцето си ръка, която не изпуска молитвеника.

Стопанинът на къщата Велик Мангушев, баща на майка ми, скочил срещу убиеца и му казал:

– Какво направи бе, идиот ?

Коемджиев насочва пистолета си и към него. Случайна засечка на пистолета спасява предвидената от убиеца втора жертва.

Остри писъци на малки деца и жени разцепват въздуха над село Либяхово. Чуват се викове:

– Убиха поп Стоян! Бягайте, хора! Пазете се от Коемджията!

Терористът побягва , всявайки ужас пред всеки, който го срещне. Размахвал пистолета и заплашвал онези, които препречвали пътя му.

След разнасянето на вестта за убийството на поп Стоян във всяка къща в Либяхово се чували писъци. Трапезите, отрупани с гозба за празника, останали недокоснати. Гостите от съседните села си тръгнали с плач. Клисарят на черквата забил тревожно камбаните. Убиецът на поп Стоян почернил хубавия празник.

Българските комунисти като сталинисти са едни от най-свирепите убийци.След убийството на прадядо ми свещ. Стоян Атанасов Зимбилев от комуниста Иван Коемджиев, през 1928 г.е растрелян и синът му Атанас Попов , пунктов войвода на ВМРО, на когото нося името. Убиецът е син на
Димитър Панчелиев, секретар на комунистическата партия в с. Либяхово.
Не бива да забравяме жестокостите на комунистите, които продължават да управляват и сега България. Със сталинска жестокост разстрелваха елитните българи. Сред тях са и стотици духовници от Божия храм.

Вечна памет и неувяхваща слава на свещ. Стоян Атанасов Зимбилев, български църковен деец и революционер, изтъкнат деец на Вътрешната македонска революционна организация.

Атанас Попов