Начало Новини Благотворителност Единствената златна монета в музея на Павликени е подарена от ученик

Единствената златна монета в музея на Павликени е подарена от ученик

1847
Калин Чакъров
Калин Чакъров

Историческият музей в Павликени притежава изключително ценни експонати. Той е създаден преди 40 години и се помещава в красива сграда, дело на архитект Теофил Теофилов. Градежът му не е случаен, в близост до града се намира Античния керамичен център, а районът е свързан с историята на Римската империя. Богат е фондът на музея, който разполага с артефакти от различни епохи.

Людмила Живкова идва за откриването на музея

Високопоставена делегация идва след градежа на красивата сграда, за да види новия музей в Павликени. Гостите от София са водени от Людмила Живкова, която по онова време е председател на Комитета за култура. Това се случва на 23-ти септември, две седмици преди официалното откриване на музея. Лентата на сградата е прерязана на 6-ти октомври 1978 г., тогава е представена и експозицията. През 1993 год. екип от специалисти на Регионален исторически музей –В. Търново и Исторически музей – Павликени подреждат нова постоянна експозиция, която е частично подновена и осъвременена през 2002 год.

На мястото на музея имало Ловен дом

Строителството на музея се осъществява със средства от бюджета на Община Павликени. Изгражда се на мястото на стара сграда, която е строена за Ловен дом през 30-те години на ХХ век. Имотът е бил собственост на старейшината на града Атанас х. Славчев, който подарява безвъзмездно част от земята си за да се построи Ловен дом. През 40-те години сградата е използвана за училище и детска градина, а в годините след Втората световна война става болничен диспансер. През 1975-76 год. старата сграда е съборена напълно и на мястото е построен музеят в съвременния му вид

Дете подарява на музея златна монета

Единствената златна монета, която Историческия музей в Павликени съхранява, е с много интересна история, споделя археологът Калин Чакъров. Тя е дарена през 80те години от местен кръжок, който се занимавал с археология и нумизматика. Тогавашният ръководител помолил децата да донесат артефакти от своите села. Едно от децата донесло златна монета. Оказало се, че е от времето на Никифор III и била изсечена през XI век. Не е известно оригиналното на монетата, тъй като учениците по онова време са предоставяли много от семейните реликви, пазени с години и предавани като наследство.

Над 200 монети показаха в музея

Златната монета от времето на Никифор III и още над 200 монети бяха показани в нумизматична изложба, посветена на Деня на археолога-14-ти февруари. Тя беше подредена от Калин Чакъров, който работи и в Античния керамичен център през изминалия сезон. В експозицията бяха включени ценни находки, открити в околностите на Павликени. Монетите са от римския, византийския и османския период. Показани бяха и такива от царска България, които в повечето случаи са сребърни. От тях е вдъхновено и заглавието на изложбата- „Боже, пази България“. Най-старата монета в изложбата обаче е от времето на Октавиан Август. Експозицията представя и познатите пари от 90-те години на миналия век до днес.