Начало Новини Здраве Жена от Павликени почина от вирусен менингит

Жена от Павликени почина от вирусен менингит

1474
Менингококи
Менингококи

76-годишна жена от Павликенско е починала през август от вирусен менингит, съобщиха от Регионалната здравна инспекция във Велико Търново.

Шест са регистрираните случаи през отчетния месец на заболели от вирусни менингити и менингоенцефалити, като единият е с летален изход.

Менингитът е възпаление на мозъчната обвивка. Той се причинява от вируси, бактерии, спирохети, гъбички, паразити, пряко дразнене на мозъчните обвивки от токсични вещества.

Вирусните менингити протичат като остро фебрилно (с повишена температура) заболяване с менингеален синдром, с бистър ликвор (гръбначно-мозъчна течност) и доброкачествен ход.

Най-важният признак е менингеалния синдром, проявяващ се с главоболие, повръщане, ригидност на врата (невъзможност за навеждане на главата към гърдите поради съкращение на вратната мускулатура), свръхчувствителсност към светлина и звук. Само в средна Европа са познати над 50 типа вируси, причиняващи менингит.

Най-голямо значение имат три вирусни групи, които спадат към чревните вируси – Коксаки-вируси, ЕСНО-вируси и полиомиелитни вируси.