Начало Новини Образование Завършил преди повече от 30 години закрито школо в Павликени, ще се...

Завършил преди повече от 30 години закрито школо в Павликени, ще се явява на матура по „География“

1242

Мъж, завършил вече закрито училище в Павликени през 80-те години, ще се яви на матура по „География“ на септемврийската сесия, която ще се проведе на 29 август в цялата страна.

Общо за втория държавен зрелостен изпит по предмет по избор, да се явят, желание са заявили 194 зрелостници от великотърновска област. За 28 август пък е насрочен държавния зрелостен изпит по „Български език и литература“ като за него са се записали 186 зрелостници от областта. До петък ще стане ясна точната бройка на учениците, които ще бъдат допуснати до двата държавни зрелостни изпити от септемврийската сесия, информира Здравка Минчева, старши експерт в Регионалното управление по образованието във Велико Търново.

На матурата по БЕЛ през май се явиха общо 1,614 ученици от училищата в цялата област, а на държавния изпит по предмет по избор – 1,321 зрелостници, припомни още Здравка Минчева.

На есенната сесия ще се явят преобладаващо получили двойки на матурите през май, както и  ученици, които не са положили изпити поради болест, отсъствие от страната и пр. Има записани и завършили през предходни години, които се нуждаят от съответната оценка в дипломата си за средно образование.

За предстоящите матури са се записали ученици от 33 училища от цялата област без община Елена. За изпита по БЕЛ са ангажирани 63-ма квестори, а за втория държавен зрелостен изпит – 75. За него най-масово желание са заявили за предмета „География“ – 89 ученици. Да бъдат изпитани писмено по „Биология“ са поискали 72-ма, а „Философия“ – 17 зрелостници. Осем са желаещите да положат изпит по „История“, шестима – по „Английски език“, един ученик по „Руски език“ и един – по „Физика“, уточни още Здравка Минчева.

От РУО напомнят, че точно в 8:00 часа ще бъдат изтеглени темите за държавните изпити, но зрелостниците трябва да са в класните стаи още в 7:30 часа.