Начало Новини Криминална хроника Задържаха пътен рецидивист в Павликени

Задържаха пътен рецидивист в Павликени

1070

По искане на Районна прокуратура – Павликени, съдът взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на 39-годишен мъж, системно извършвал престъпления по транспорта.

Марин Г. е привлечен в качеството на обвиняем по бързо производство за това, че на 29 май в Павликени при управление на товарен автомобил марка „Форд Транзит” си служел с табели-ламаринени табели с черен надпис С 14 00 ВМ. Номерата не били издадени от съответните органи. Освен това Марин Г. дръзнал да шофира в срока на изтърпяване на принудителна административна мярка за временно отнемане на свидетелството за управление на моторно превозно средство. На 30 май към това досъдебно производство са обединени материалите по досъдебно производство на РУ – Павликени срещу същото лице за шофиране след употреба на алкохол и с табели на управлявания от него автомобил, които са на друго МПС или саморъчно направени. Нарушенията са засечени на 18 и на 26 май. Съдът прие доводите на прокуратурата, че от събраните по делото доказателства може да се направи обосновано предположение за авторството на деянието. Повдигнато обвинение е за престъпление, наказуемо с лишаване от свобода от една до три години и глоба от 200,000 лева.

Обвиняемият е осъждан многократно за престъпления по чл. 343б от НК извършени за достатъчно дълъг период от време – два пъти 2002 г.,един път през 2006 г., два пъти през 2010 г. и един път през 2012 г. в различни части на страната. Марин Г. е санкциониран по административен ред за времето от 2001 г. до 2017 г. 25 пъти с влезли в сила наказателни постановления за нарушения на закона за движение по пътищата. Освен това досъдебно производство, срещу същото лице, за същите престъпления има още три висящи досъдебни производства в РУ – Полски Тръмбеш, РУ – Белене, РУ – Левски, „Поради това съдът прие, че може да се направи обоснован извод, че съществува реална опасност обвиняемият, който е със завишена степен на обществена опасност, да извърши и друго престъпление по транспорта и да се укрие от органите на разследването и взе мярка за неотклонение „задържане под стража“, съобщиха от Апелативната прокуратура във Велико Търново.

Определението на съда подлежи на обжалване пред Окръжния съд в старата столица.