Начало Новини Образование Закриха училището в село Караисен – училище „мъртвец“

Закриха училището в село Караисен – училище „мъртвец“

4785

След като миналата година бе закрито училище със 166-годишна история в с. Недан, същата участ застигна и училището в с. Караисен със 161-годишно съществуване. На редовна сесията на общинския съвет в Павликени на 30.05.2017 г. от присъствалите 20 общински съветници, 13 мъртви душѝ дадоха съгласието си училището в с. Караисен да бъде закрито.

Въпреки внесените мотиви от кмета на с. Караисен, единият от които е, че това би довело до обезлюдяване на едно от най-големите села в общината, въпреки внесената от жителите на селото подписка против закриването на училището, въпреки желанието на директорката на училището, кмета Николов и бивши и настоящи учители от въпросното училище, то да бъде оставено компромисно до прилагането на по-добри държавни и Европейски политики по отношение на училищата в малките населени места, престана да функционира още една образователна единица в Община Павликени. Г-жа Мариана Добрева изрази подкрепата си и тази на групата общински съветници от ПП ГЕРБ в полза на училището, като заяви, че те са мотивирани от срещи и разговори с много родители и хора от с. Караисен.

Кучетата лаят, червеният керван си върви…

По време на разискванията се изприказваха какви ли не врели-некипели. Печално известната съветничка от БСП другарката Милка Христова изрази нелепата си позиция, че се налагало да изберат по-малкото зло, защото обстоятелствата го налагали. Ама не казва другарката Христова, какъв е нейният личен принос и като депутат и като общински съветник /НИКАКЪВ/, пък и като гражданин с доста добро финансово положение, за укрепването на културата и образованието в региона. Защо с дейността си не е способствала обстоятелствата около функционирането на училищата по селата да са по-благоприятни. Лесно се обещават реки от мед и масло по време на предизборните обиколки, само че едно е да обещаеш, а съвсем друго да го изпълниш.

Зам. кметът Венцислав Иванов пък каза, че училището трябвало да се закрие, защото нямало деца, а от къде можели да дойдат те, той не знаел – Нинова нямаше ли да им ги ражда?… Било му много „гадно, тежко и неудобно“ да говори по тази тема. Ами то сега не се мисли, господин Иванов. Вие специално сте от години в местната власт – какво конкретно направихте с присъствието си там, че да създадете благоприятни условия и атрактивна среда за живеене в Общината и конкретно в с. Караисен, което никак не е безизвестно и без история, култура, природни дадености и т.н. населено място. Нали не вярвате, че децата ги носи щъркелът? Първо родителите им трябва да свият гнездо на приятно за живеене място и тогава да ги създадат. Ако продължавате по този начин да управлявате, често ще ви се налага да се чувствате „гадно и неудобно”.

За капак на позицията си зам. кметът Иванов отсече: „Лекува се болен, а не умрял.” С което риторично, метафорично и фактически обяви училището в с. Караисен за мъртвец. Накрая кметът Манолов хвърли последен шепа пръст за „Бог да прости” и прикани всички да не са толкова унили и критични, защото, видите ли, децата щели да имат много по-добри образователни и възпитателни възможности в училищата на гр. Павликени и шанс да се развиват в градска среда.

За какво тогава Европа харчи пари по програма „Развитие на селските райони” не е съвсем ясно.

Повдига ни се от безмъдрието и бездушието на ОбС, както и на общинската управа в града, които според декларираните си убеждения управляват не народ, а мъртъвци.

Бог да ни прости, а душманите ни да накаже. Амин.