Начало Новини Изкуство Занаятчии демонстрираха древни практики в рамките на фестивала „Древна балканска земя“

Занаятчии демонстрираха древни практики в рамките на фестивала „Древна балканска земя“

280

Техники за изработване и изпичане на керамика от древността демонстрираха по време на IV фестивал „Древна балканска земя“ в Павликени. От Историческия музей в града уточняват, че събитието се е провело в Античния керамичен център, където през целя съботен ден се майсториха керамични съдове. Организатори на проявата са Исторически музей – Павликени и Община Павликени.

Началото на форума беше дадено с фотодокументалната изложба „50 години Античен керамичен център-история и възможности“, посветена на откриването на обекта за науката през 1971. Счита се, че Античният керамичен център е един от най-добре проучените и представени производствени центрове в Югоизточна Европа. Създаден в края на I век сл.Хр. и се простира върху площ от 9,900 кв.м. В района има находища от глина, които древните са използвали за строителството. Затова около тях са изградени и пещите, които през 70-те години на миналия век открива и изследва археологът Богдан Султов. Към обекта са изградени по негова идея допълнително басейни и работилница, демонстриращи античната технология на керамичното производство. 

Основен акцент и на четвъртото издания на фестивала бе керамичното производство – дълъг и сложен технологичен процес, свързан с добиването, обработването, оформянето и изпичането на керамичната продукция. Майсторът-керамик Венелин Недялков направи демонстрация, която се превърна в кулминацията на фестивала. Всеки от гостите можеше да опита да направи съд с негова помощ на грънчарско колело, да научи някои тънкости от самия грънчар и да наблюдава с каква лекота професионалния грънчар изработва фини съдове на грънчарско колело. Занаятчиите показваха тънкостите на ковашкия и сарашкия занаят, изработване на бижута и изработване и украсяване на керамични съдове. Имаше демонстрация на римска мода и възможност за дегустация на вина от региона, на винарска изба село Върбовка. 

Тази година специално внимание беше отделено на децата. Голям интерес предизвикаха заниманията по украсяване и моделиране на керамични съдове в античната демонстрационна работилница. Много малки участници се включиха в двата модула „Малък археолог“, превръщайки се в откриватели на истински керамични фрагменти от античността.

През 2022-ра Исторически музей-Павликени кандидатства към министерство на културата за държавна субсидия за геофизични проучвания на част от археологическия обект, но средства не бяха отпуснати. Това лято археологически разкопки в керамичния център нямаше, но Елена Христова- директор на музея, се надява следващата година археологическите проучвания да се възобновят с по-сериозно финансиране.