Начало Новини Инфраструктура Започват проучвания за нови водоизточници за решаване на проблемите с безводието в...

Започват проучвания за нови водоизточници за решаване на проблемите с безводието в община Павликени

258
вода
вода

Хидрогеолози и учени от Българската академия на науките започват проучвания за нови водоизточници, с които да се търси трайно решение на проблемите с безводието в община Павликени.

Това лято Общината и хората от селата платиха на „Напоителни системи“ за пускане на каналите, с което частично се повиши дебитът в кладенците за питейно водоснабдяване.

Водният проблем в Павликенско остава. Два са вариантите за неговото решаване – разкриването на нови водоизточници, което се очаква от хидрогеоложките проучвания или нови водопроводи и изследване на водата от най-големия язовир в областта „Александър Стамболийски“, но той е за напяване, коментира „кмето“ на Павликени Емануил Манолов: 

„Ако се мине на вариант водоснабдяване от язовир „Александър Стамболийски“, този процес ще отнеме поне 10 години. При хидрогеоложките проучвания много по-бързо ще се направи оценка на качеството на водата, на дебита, и ако задоволява нуждите, Община Павликени ще пристъпи към възлагане на проектиране на довеждащи водопроводи от новите водоизточници до съществуващите помпени станции“. 

Предстои строежа на нов водопровод между Стамболово и Дъскот и довършване на водопровода за най-засегнатото с. Върбовка, с което косвено ще се реши проблемаът с водата и на с. Димча.