Начало Новини Околна среда За незаконната сеч и „благотворителното залесяване“ в с. Върбовка

За незаконната сеч и „благотворителното залесяване“ в с. Върбовка

2911

Още през изминалата 2016 г. започна поголовната незаконна сеч в местността „Куза” във Върбовското землище. Голяма част от дърветата вече ги няма и сечта бавно, но сигурно се пренася в съседните землища на с. Бутово и на с. Димча.

В местност „Шумака” в землището на с. Димча рядко минава вечер, в която да не се товарят по две или три каруци с прясно нарязани мешови дърва. В почивните дни събота и неделя сечта е особено интензивна. Всичката тази дървесина се извозва по посока с. Върбовка. Дърводобивниците (поне тези, които очевидци са фотографирали и разпознавали многократно) са от същото село. Това за институциите, натоварени с опазването на българската гора, остава незабелязано. За местните власти също.

И не щеш ли – НОВИНА! Ето, моля, уважаеми граждани и селяни, колко трудолюбиви и добросъвестни са учениците от с. Върбовка: засадили са те по пътя за античния керамичен център 50 липи…

Колко са отрязаните издъно вековни липови дървета във фаза цъфтеж в историческата местност „Косматица”, край с. Върбовка, за да бъде обран цветът и после през есента прибрана и дървесината, никой не може да преброи, защото първо никой не се интересува от това и второ техният брой никак не е малък – много, десетки са.

Ето защо така бързо и лесно тази „благотворителна” инициатива на учениците от с. Върбовка олеква и увисва във въздуха като спукан балон. Тя не само, че не трябва да впечатлява, а трябва да предизвиква възмущение и гняв у информираните със случващото се в региона граждани с чиста съвест и висок морал.

Децата нямат вина, знаем – те за съжаление са просто марионетките, с които властимащите кметове разиграват третокласна трагикомедия пред медиите, но не и пред нашата…

Засаждането на дръвчета, е осъществено във връзка с изпълнението на проект „Античен керамичен център – Павликени, популяризация и модернизация“, осъществен от Община Павликени в партньорство с Исторически музей-Павликени по Програма БГ08 „Културно наследство и съвременни изкуства“, Мярка 1 „Реставриране, обновяване и опазване на културното наследство“, финансиран от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014.

Народе, с кой мозък преизбра Манолов и останалите червени кметове?…