Начало Новини Изкуство За отношенията между хората и трудните избори разказва в дебютния си роман...

За отношенията между хората и трудните избори разказва в дебютния си роман Недко Недков от Павликени

589
Папка Аутизъм

За отношенията между хората, за трудните избори, за безпрекословната любов разказва в романа си „Папка „Аутизъм“ Недко Недков от Павликени. Романът всъщност е дебют на автора в прозата. Иначе Недков твори още от ученическите си години. Започва да пише поезия едва във втори клас, но талантът му е открит в средното училище. Тогава впечатлява своите ментори с нетипични смесени текстове като есета в стихотворна форма, есета-разкази. Носител е на множество грамоти и отличия от олимпиади и литературни конкурси като „Ерато“, „Веселин Ханчев“ и др.

Литературни критици определят романа „Папка „Аутизъм“ като социално-психологическа драма, а Недко Недков споделя, че той всъщност се ражда благодарение на гузната му съвест.

В училището, в което Недко учи в края на 90-те, има момче от аутистичния спектър. Непознаването на това състояние отключва агресия към момчето. Недко не е сред агресорите, но и не подава ръка.

Не посмях да му подам ръка. Някъде вътре в мен се поддадох на мнението на другите, споделя Недко. Не подценявайте грижата за човек, след като е бил жертва на агресия, допълва той.

Години по-късно изненадващо среща същото това момче. После следват странен сън и още няколко случайни срещи с момчето. Недко все така не се решава да го заговори, но вече има ясна представа за какво и как ще разкаже в „Папка „Аутизъм“.

Романът цели да насочи вниманието на обществеността към хората от аутистичния спектър, но и други важни социални теми са вплетени в сюжетната линия.

„За да има гласност, трябва да не спираме да разказваме вдъхновяващи истории за дефицитите. Само по този начин хората ще проявят любопитство и ще се информират по-добре. В училищата вече се работи по въпроса чрез така наречената приобщаваща програма. Благодарение на нея вярвам, че следващите поколения ще развият толерантност към дефицитното поведение.

За съжаление, това не се случи с мен, моите връстници и тези преди нас. Растяхме с предразсъдъците на обществото и сега продължаваме да разнасяме тесногръдието си, споделя в блога си Недко. Пак в блога му са описани всички възможни начини за купуване на книгата.

Недко Недков е родом от град Павликени. Там завърша средното си образование, след което продължава обучението си във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ със специалност „Компютърни науки“. Освен от писане, авторът се интересува също от програмиране, психология, предприемачество, икономика, дори се е занимавал професионално с политика.