Начало Новини Инфраструктура Зоологическата градина в Павликени ще празнува своята 55-та годишнина

Зоологическата градина в Павликени ще празнува своята 55-та годишнина

302

В град Павликени е единствената зоологическа градина във Великотърновска област. Над 200 животни от 40 вида се отглеждат в този зоокът, който на 12 септември ще празнува своята 55-а годишнина. Директорът на павликенския зоокът Сезаин Мехмедов каза, че търсят половинка за 13-годишният мечок Васко и съпруг за младата маймуна Меги, за да създадат потомство. Предстои да се купи камила, която се отглежда по-лесно от лъв например“, разказа в навечерието на празника директорът на павликенския зоокът Сезаин Мехмедов. С пищен празник с аниматори и детски игри, и с гостуващи животни от различни зоопаркове в страната зоологическата градина в Павликени ще празнува своята 55-а годишнина. И като всяко хубаво нещо, така и зоокътът е създаден случайно през 1967-а година, разказва кметът на Павликени:

По време на ловен излет павликенският ловец Димитър Янков намира жива сърна, оплетена в мрежи за лов на зайци и я отвежда за лечение в Павликени, където я прибират в клетка в градския парк. Някак неусетно към нея се добавят няколко пауна и кокошки, след това ловците донасят лисици, близкият зоопарк в Ловеч подарява вълци и така постепенно се създава зоокът. Местните предприятия са дарявали строителни материали и храна за животните, за да се стигне до обновения и разширен зоопарк, в който се отглеждат над 200 животни от 40 породи“.

Ветеринарен лекар, фелдшер и много гледачи се грижат за животните в павликенския зоокът, който всяка година радва своите стопани и неговите посетители с много ново потомство, разказа началникът на зоокъта Сезаин Мехмедов:

Имаме приплоди муфлони, козлета, понита, две малки кенгура, имаме от двата вида щрауси. Люпим птици. Ние по принцип се придържаме към такива животни, на които не им трябва отопление, с изключение на маймуната. А за маймуната сме се погрижили да ѝ създадем идеални условия като сме направили парно. Всяка сутрин и следобед се поднася в поднос такава храна, каквато надали някои от хората си позволяват, разнообразна храна“.

Животните са задоволени с храна, а някои от тях си имат и задължителните любими лакомства, пояснява за кулинарните предпочитания на питомците си директорът на зоокъта в Павликени:

Мечката е на 13 години, Васко. Взема му се специална гранула с мед от Ловеч, която е специално за мечки. Васко яде и други неща, примерно три-четири хляба на денс мармалад. Постоянно идват хора с плодове и питат може ли да оставят за животните ябълки, круши, зеленчуци, моркови. За щраусите има специални гранули. Имаме и за приплодите. Вземаме и за кенгурата специални гранули“.

Зоокътът в Павликени търси партньорка на всеобщия любимец, мечокът Васко. Намерили му млада приятелка от зоологическата градина в Ловеч, но нещата не потръгнали, разказва Сезаин Мехмедов:

Един път се опитахме да ги направим двойка. В Ловеч има 8 мечки. Взехме една на година, година и половина. В първия момент не бях съгласен да е толкова млада, защото една мечка се разгонва след третата година, и знаех, че Васко още като дойде, ще я погне. Така и стана. Тя е млада, той се дърпа. Един-два пъти и разбрах, че той я е наранил. Пробвах да стоят в отделни клетки, за да свикнат. Минаха 6 месеца и повече, пуснах ги заедно, обаче той не е джентълмен“.

Разликата в поколенията е основната пречка зоокътът в Павликени все още да няма потомство и от маймуните гвенони, коткоподобни маймуни, обитаващи Африка. Възрастният Мони не е достоен партньор на младата Меги, и затова ѝ търсим нов мъжки, разказва още началникът на павликенския зоокът:

Маймуната беше дарение от лекаря Кръстев от София. Тя наближава към 20 години. Била е в частен дом и след това са решили да ни я дарят. На възраст е и най-вероятно затова нямаме поколение. Мони повече проявява интерес към петлите и кокошките, а женската Меги е млада и доколкото разбирам ще трябва един млад мъжки. Изискванията са да са мъжки и женска, да има двойки“.

Посещенията в зоокъта в Павликени са безплатни. Той е на общинска издръжка, като бюджетът за тази година е към 270 хиляди лева или с над 60 хиляди лева повече от миналата година. На входа на зоологическата градина са поставени и кутии за дарения, от които годишно постъпват по около 30 хиляди лева, отделно има и дарения от храни за животните. Зоокътът се е разшил с още пет декара земя и непрекъснато се обновява с нови животни, разказаха кметът Емануил Манолов и Сезаин Мехмедов:

Почти сигурно е, че ще закупим камила, тъй като камилата се храни на ден с количество, колкото за две овце, което можем да си го позволим. Докато един лъв със 7-8 килограма месо на ден няма как да стане“, посочи кметът.

И изискванията към лъва са големи. Камилата издържа и на зимните периоди„, допълни Мехмедов

Може би ще направим малка заличка за птици“, каза Манолов.

Интересът към зоокъта, който отбелязва своята 55-а годишнина, е голям и все повече нараства. Напоследък немалко семейства избират да организират и своите празници на това приятно място, посещавано от хора от цяла България.

БНР