Начало Новини Земеделие Зърнопроизводители блокират бензиностанции

Зърнопроизводители блокират бензиностанции

1350

Над 20 зърнопроизводители от областта с тежки машини ще блокират бензиностанции на 3 април във Велико Търново и Павликени и демонстративно ще зареждат с гориво трактори и комбайни. Арендаторите са недоволни от законопроекта за търговия на нефт и нефтени продукти, приет на първо четете в Народното събрание. С протеста си фермерите се включват в националния митинг на зърнопроизводителите в София на същата дата, където ще се струпа бавноподвижна извънгабаритна техника от цялата страна.

Искат да ни вкарат в допълнителни разходи да имаме фискални апарати, а също да гарантираме по 20,000 лв. депозит за това, че ползваме гориво. Освен това земеделските машини трябва да са със специални разрешителни и да бъдат с цистерни, обясни Румен Тодоранов, председател на Регионалния фермерски съюз в Павликени. Той допълни, че земеделските производители не са срещу контрабандата на горивата, заради която се регламентират нови правила на търговия, но това да не бъде за сметка на крайния потребител, каквито са арендаторите. Освен това ние зареждаме от доставчици на горива с всички документи, постоянно ни проверяват, така че при нас нарушения няма, е категоричен регионалният председател.

Не на всяко място има бензиностанция, особено в малките селища, затова искаме облекчения, тъй като тези промени ще засегнат най-много малките и средните зърнопроизводители, каза още Тодоранов. Според него държавата много добре знае откъде идва контрабандата на горивата и е недопустимо превенцията да се води с такива административни похвати, които да засегнат неоправдано земеделските производители. А те не са търговци на горива.

Арендатори от Фермерския съюз в Павликени посочиха още, че от Националната асоциация на зърнопроизводителите, организатор на протеста на 3 април, са изпратили официално писмо до Парламента, Министерството на финансите и Министерството на земеделието, в което се обяснява с аргументи защо земеделските стопани трябва да бъдат изключени от въпросния проектозакон. Но поради лоша чуваемост и лобизъм предложенията на зърнопроизводителите не са приети.

Румен Тодоранов заяви, че към техния протест на 3 април ще се присъединят и други земеделски организации в областта, а официалното писмо до Парламента са подписали 29 браншови организации от сектор “Селско стопанство”. Първи с подкрепа са се обявили от Националния съюз на земеделските кооперации. Зърнопроизводителите са категорични, че ще отстояват исканията за бъдат изключени от обсега на внесения в Парламента законопроект за административно регулиране на икономическите дейности, свързани с нефта и нефтопродуктите.