Начало Новини Околна среда Кметът на Павликени представи идеи за управлението на отпадъците пред форума на...

Кметът на Павликени представи идеи за управлението на отпадъците пред форума на НСОРБ

1510

Кметът на Павликени представи идеи за управлението на отпадъците пред форума на Национално сдружение на общините в Република България (НСОРБ), съобщиха от пресцентъра на общинската администрация.

В рамките на годишната среща на местните власти в курорта „Албена“ инж. Емануил Манолов е предложил да има преходен период от няколко години преди да бъде въведен законът, който определя размера на таксата „Битови отпадъци“.

НСОРБ
НСОРБ

Според приетото законодателство от следващата година таксата няма да се определя по данъчна оценка на имота, а на база количество отпадък.

Необходимо е време, за да бъдат приложени плавно новите законови разпоредби, за да не бъдат ощетени гражданите и бизнеса, коментира инж. Манолов.

По думите му за общините е голяма тежест да плащат ДДС върху услугата за третиране на отпадъците, затова те трябва да бъдат облекчени от този данък, както и да разделят по равно с държавата отчисленията, предвидени от Закона за управление на отпадъците.

Той даде пример с регионалното депо за отпадъци в село Санадиново, където се обработва сметта на няколко общини, включително и на Община Павликени.

Операторът на сметището печели от събраните рециклируеми отпадъци, но за обработката на отпадъците общината му плаща такса, а също и ДДС на държавата, посочи кметът.

Всяка една община трябва самостоятелно да избира методиката, по която да бъдат събирани таксите за битови отпадъци, уточни инж. Манолов. Той е участвал в презентационен панел по темата заедно с кмета на община Димитровград Иво Димов и председателя на Общинския съвет в Стара Загора Емил Христов.