Начало Новини Криминална хроника Издирват още 10 циганина, нанесли погром на жилище в Бяла черква с лопати...

Издирват още 10 циганина, нанесли погром на жилище в Бяла черква с лопати и брадви

1015

Петима роми са задържани в полицията в Павликени заради нанесен погром на жилище в град Бяла черква в неделя вечерта. Екшънът се разиграл след възникнала свада между две цигански фамилии, които са сватове. Скандалът избухнал между човекободобните заради девойка от единия род, за която сватовете платили 20,000 лева, а роднините й искали по-голяма сума.

„Няма пострадали. Нанесени са единствено материални щети на частен имот“, обясни районният прокурор на Павликени Атанас Филипов.

Държавният обвинител допълни, че през цялата нощ в гада е имало засилено полицейско присъствие и ситуацията е овладяна. Полицейски патрули ще обикалят из Бяла черква и в понеделник.

Лютата вражда възникнала на битова основа и причините не са етнически. При спречкването между двете фамилии са потрошени прозорците на къща на единият от родовете. Обитателите на жилището са преселници от Павликени. Те обаче имали стара вражда със сватовете си от Русе. В злополучния ден ромите от крайдунавския град се изсипали с три автомобила в Бяла черква. Те били въоръжени с лопати и брадви, с които нанесли материални щети на имота.

„Към настоящият момент има пет лица задържани. Били са общо около 15 души. Останалите се издирват и също ще бъдат задържани. Извършен е оглед на място. Иззети са лопатите и брадвите, които веществени доказателства по случая. Направени са претърсвания, както и разпити на свидетели. По случая е образувано досъдебно производство по чл.216 от НК за унищожаване и повреждане на чуждо имущество“, уточни прокурор Филипов.