Начало Новини Изкуство Изложба на керамични експонати откриха в Павликени

Изложба на керамични експонати откриха в Павликени

1248

В навечерието на Великденските празници в Историческия музей в Павликени бе открита изложба на керамични експонати, изработени по Проект „Младите хора оживяват древното керамично наследство в община Павликени”. В работата на проекта, който е на Община Павликени, активно участва и Историческият музей.

Изложените керамични съдове и художествени пана са изработени от 20 млади хора от Павликени по време на работен лагер през януари т. год. Те преминаха курс на обучение за историята на Античния керамичен център и на Павликенския край през античността, за технологията на керамичното производство през различните исторически епохи.

Експерт-обучител на младите хора бе директорът на павликенския музей Нели Цонева. Аниматор по проекта е Армони Сюгон – експерт от Франция, а практическите занимания в грънчарската работилница бяха под ръководството на майстора грънчар Анна Спасова. На 20 април изложбата с уникалните експонати на младите хора от Павликени ще бъде показана и в Регионалната библиотека във Велико Търново.