Начало Новини Криминална хроника Иманяри си харесаха село Върбовка край Павликени

Иманяри си харесаха село Върбовка край Павликени

3976

Иманяри си харесаха село край Павликени.

Търсачите на богатства отскоро активизирали дейността си в района на село Върбовка. Местните жители разказват, че често в селото има хора от други краища на България, които обикалят с карти и металотърсачи. Привлекателни за тях са околните територии, върху които някога е минавал основен римски път. Трасето свързвало Античния керамичен център край Павликени и големия за времето си град Никополис ад Иструм.

Край Върбовка се намира и могила, известна като Светилището на Диана – римската богиня на лова.

Иманярите са най-активни в местността „Косматица”, където съществувала римска наблюдателна кула и отбранително съоръжение, както и в пълната с карстови пещери зона „Конски дол”. Често се обръщали за съдействие към по-възрастните хора, които познават отлично района. Златотърсачите плащали щедро за развеждане из потайностите в Павликенско.

Иманярските си харесали Върбовка след като в средите им се заговорило как край селото е намерена сребърна статуетка на богиня Диана. Историята гласи, че монументът бил открит в местността Косматица преди няколко години и бързо бил продаден в чужбина за 20,000 евро.

Историци и археолози от Велико Търново споделят, че районът край Павликени винаги е бил привлекателен за иманярите. Всички села от общината са изградени върху основите на стари антични селища. В землищата им има останки от антични сгради, архитектурни паметници, а керамичните фрагменти могат да се събират на много места след всяка по-дълбока оран. Археологическите проучвания са правени само в района на Античния керамичен център в Павликени.