Начало Новини Инфраструктура Експерти инспектираха язовир „Пустията“

Експерти инспектираха язовир „Пустията“

1312

Язовир „Пустията“ не е заплаха за павликенското село Бутово. В това се увери на място комисия от общините Павликени и Летница начело с двамата общински кметове инж. Емануил Манолов и д-р Красимир Джонев. Заедно с тях бяха кметовете на Бутово Станислав Теодосиев и на с. Горско Сливово Иван Караиванов, хидроинженерът инж. Бойка Манчева и представител на „Напоителни системи“.

„Бяхме уверени, че отговорник от „Напоителни системи“ веднъж седмично посещава язовира и дава отчет за състоянието му. В момента нивото му е нормално. Изправни са изпускателят и преливникът. Предвид зимния сезон изпускателят позволява преминаването на вода, за да не замръзне. В добро състояние е язовирната стена, която е от земно-насипен тип“, каза след огледа инж. Манолов.

Язовирът се пълни от р. Ломя и планинските ѝ притоци, които в есенно-зимния сезон са с повишено ниво. Голяма е водосборната област на язовира, който е със завирен обем 2.210 млн. куб.м. От миналата година е отдаден за стопанисване от частна фирма.

Присъстващите споделиха, че съществуват опасения, че предстоящото разкриване на кариера в непоследствена близост до язовира може да окаже влияние на съоръжението. На около 600 м. фирма „Хидробетон“ ООД е получила концесия за разработване на кариера за варовик и инертни материали. Жителите на близкото с. Горско Сливово са дали отрицателно становище по време на общественото обсъждане. Инициативен комитет е сигнализирал за проблемите, които взривовете могат да причинят.

Представители на Община Павликени участваха в огледа, за да успокоят жителите на с. Бутово, че състоянието на язовира не е заплаха за селото.

Притесненията на жителите са заради голямото наводнение през 2005 г, когато под вода останаха 130 къщи, седем бяха напълно срутени, а около 50 – негодни за обитаване.