Начало Новини Криминална хроника Искат по-тежки присъди за Червеите, обвинени за грабеж и стрелба във Велико...

Искат по-тежки присъди за Червеите, обвинени за грабеж и стрелба във Велико Търново

688

33-годишните близнаци от Павликени Илия и Станчо Славчеви, известни като Червеите, се изправят пред Апелативния съд в понеделник, за грабеж и опит за убийство във Велико Търново. Делото на втора инстанция е образувано по протест на Окръжната прокуратура, въззивни жалби от защитниците на двамата подсъдими, както и от частните обвинители.

През юни м.г. Окръжният съд във Велико Търново даде общо 11 години затвор на Червеите, които в началото на 2016 г. влязоха да крадат в офиса на известния в подземния свят Айдън Хюсеинов. Заварени от него и аверите му, Червеите откриха стрелба и раниха тежко Карамфил Бижев.

братя Славчеви
братя Славчеви

Подсъдимият Илия Славчев бе признат за виновен в това, че на 18 януари 2016 г., в гр. Велико Търново отнел като извършител сумата от 250 лева от владението на Карамфил, като след заварване на мястото на престъплението, за да запази владението на откраднатите вещи, възпроизвел изстрели с пистолет срещу него, Айдън и Альоша А. Според магистратите деянието е придружено с опит за убийството на Карамфил, който бе прострелян тежко. 33-годишният Илия е признат за виновен и че държал огнестрелно оръжие – пистолет и пет броя боеприпаси, без да има за това надлежно разрешително. Определено му бе едно общо наказание от 7 години лишаване от свобода, което подсъдимият да изтърпи при първоначален строг режим. Той бе осъден и да заплати на Карамфил Бижев сумата от 10,000 лева като обезщетение за неимуществени вреди и още 250 лева имуществени вреди. Съдът отхвърли предявения от Карамфил иск за разликата на уважения размер до предявения от 200,000 лева, а също така и отхвърли изцяло предявения от Альоша С. А. граждански иск за сумата от 20,000 лева като неоснователни и недоказани.

Със същата присъда брат му Станчо бе осъден на 4 години строг затвор за това, че разбил вратата на офиса в центъра на Велико Търново и опитал да отмъкне пари в условията на опасен рецидив.

Една от версиите по разследването бе, че двамата близнаци от Павликени са били вкарани в капан  за мнима плячка от 68,000 лева. Целта на ползвателите на офиса била да ги отвлекат и да искат откуп от богатата циганска фамилия. Планът обаче придобил неочакван обрат, тъй като двамата братя били въоръжени и много опасни и едва не убили на място Карамфил, Айдън и Альоша .