Начало Новини Изкуство Исторически музей – Дряново кани на самостоятелна изложба на Петранка Новосад

Исторически музей – Дряново кани на самостоятелна изложба на Петранка Новосад

295

На 9 март от 17:30 ч. в Икономовата къща в Дряново, Исторически музей – Дряново представя самостоятелната изложба на Петранка Новосад. Експозицията е под наслов „Пролетта и цветята в живота на жената”. Картините са живопис, рисувани са през последните три години върху платно и върху естествена кожа, това съобщи за медиите директорът на културната институция Иван Христов. 

„През целия си житейски път Петранка Новосад търси истината в своята звезда. Пепа не e просто и само отдадена на изкуството и на семейството си човек, тя е мерило за изисканост и благородство не само в професионалния си, но и в личния си живот. Рамо до рамо със Йосиф отгледаха и дадоха образование на децата си, създадоха Фабриката за колбаси и Мандра „Чех” с много труд и безсънни нощи.“ каза Иван Христов. 

Петранка Новосад е родена през 1944 година в гр. Павликени. От 2000 година до момента е представила картините си в 22 самостоятелни изложби в Дряново, Велико Търново, Левски, Плевен, Горна Оряховица, Килифарево и Павликени, в три пленера по дървопластика и живопис и в десетки съвместни изложби с други художници от Павликени, Левски и Горна Оряховица. Написала е роман в три тома „Сага за Чеха”, книгата „Интрига”- разкази, краеведската книга „Павликени, градът в който сме родени” , „Окото на дявола”-разкази, „Откраднато спокойствие”-разкази,  преиздала е книгата на великия  футболист Кирил Ракаров „С червената франелка”. Издала е и стихосбирките „Всеки има своята звезда”, „Не засявам почва, а жарава”, „Маршрутите на времето”, Капчици роса”, „Не си отивай”,  „Зазоряване” и „Палитра”.