Начало За Забава Фолклор Кметът инж. Емануил Манолов в народна носия откри XX фолклорен фестивал „Павликени“

Кметът инж. Емануил Манолов в народна носия откри XX фолклорен фестивал „Павликени“

1782
От ляво на дясно: Ганчо Александров, Янка Рупкина, инж. Емануил Манолов и Дарина Митева
От ляво на дясно: Ганчо Александров, Янка Рупкина, инж. Емануил Манолов и Дарина Митева

Двайстото юбилейно издание на фолклорния фестивал „Павликени“ се провежда в Павликени на 13 и 14 юни. Председател на журито е фолклорната певица Янка Рупкина.

111 самодейни състави и индивидуални изпълнители участват във фестивала тази година. Те представят всички фолклорни области на страната. Замислен като общински, през последните няколко години фестивалът увеличи мащаба си и за неговото провеждане вече са нужни два дни.

Организатори на фестивала са Народно читалище „Братство – 1884“ и Община Павликени. Фестивалната програма се провежда на площад „Свобода“ и в салона на НЧ „Братство – 1884“.

Кметът на община Павликени инж. Емануил Манолов спечели овации от публиката с атрактивното си лично представяне – той откри фестивала облечен в автентична мъжка национална носия от Павликенския край, а на главата си беше сложил кафяв калпак, закичен с росна китка.

„Отваряме обятията си за самодейци с висока посветеност на българските традиции и широко отворени сърца за народните ни обичаи и култура. Радваме се на песните ви; вълнуваме се от танците ви; смеем се на хумора в сценките ви. Вие донасяте на всеки наш съгражданин в публиката незабравими емоции и разтуха в натоварения делник“, каза градоначалникът при откриване на фестивала. Той високо оцени нарастналата популярност на фестивала, който всяка година расте като брой участници, продължителност и популярност сред самодейците на България.

Във втория фестивален ден, публиката се наслади на рецитал на председателя на журито Янка Рупкина.