Начало Новини Образование Осмокласничка нарисува коледната картичка на Община Павликени

Осмокласничка нарисува коледната картичка на Община Павликени

1821

Осмокласничката Венемира Стефанова от ОУ „Св. Климент Охридски“, Павликени нарисува коледната картичка на Общината.

Рисунката на младата художничка беше отличена в традиционния конкурс за най-красива коледна картичка измежду стотиците подадени детски рисунки. Традиция в последните години е рисунка да бъде отпечатвана върху официалната картичката на Община Павликени.

Честитката традиционно се изпраща до всички национални институции и партньори на Общината. Наред с официалната картичка, самите рисунки на участващите ученици ще достигнат до много социални институции, партньори на Община Павликени, представители на местните власти и други, за да ги поздравят за наближаващите коледни празници.

Недоумение буди обаче фактът, че на избраната „коледната“ картичка, въпреки безспорните ѝ художествени качества, ѝ липсва връзка с християнския празник Коледа, освен може би пресъздадения зимен сезон, през който се чества Рождество Христово по нашите земи.

На Коледа празнуваме рождението на Иисус Христос, а не снегът и зимата. Всъщност, на географската ширина на Светите земи рядко, за да не кажем никога, вали сняг.

Някои от подходящите символи, свързани с празника, биха били Коледната (Витлеемската) звезда, тримата влъхви, изображение на Иисус след рождането му и/или на Богородица и Йосиф до младенеца, дори кръстът, който придобива символичен смисъл по-късно в живота на пророка или украсено коледно дърво.