Начало Новини Здраве Конференция на местните власти от Югоизточна Европа за възстановяването след кризата с...

Конференция на местните власти от Югоизточна Европа за възстановяването след кризата с коронавируса

444
Павликени

Местните власти в Югоизточна Европа искат повече правомощия, за да се справят с кризата, тъй като те ще продължат да бъдат на първа линия. Около това становище са се обединили представителите на Мрежата на асоциациите на местните власти от Югоизточна Европа – НАЛАС.

Домакин на онлайн конференцията е бил „кмето“ на Павликени, който е президент на НАЛАС, съобщиха от пресцентъра на Общината.

Участвали са над 140 кметове, общински експерти, представители на организации. Манолов е акцентирал върху драматичното въздействие на кризата върху местните финанси и важността на трансграничното сътрудничество. Той е подчертал, че здравната и социална криза вече се трансформира в криза на местните финанси, затова е важно да бъдат преразгледани бюджетите в контекста на очакваната нарастваща разлика между приходите, разходите и намалената икономическа активност. Президентът на мрежата е прогнозирал, че ако проблемите не бъдат решени ефективно, местните власти могат да загубят до 30 процента от приходите си до 2022 г., което ще застраши предоставянето на услуги за местните общности.
За съжаление, по време на кризата станахме свидетели на много силни тенденции на изземане на правомощия от местната към националната изпълнителна власт, намаляване на бюджетната автономия, е посочила Гун Марит Хелгесен, председател на Камарата на регионите на Конгреса на местните и регионални власти на Съвета на Европа.

Членовете на организацията са дискутирали необходимостта от засилена финансова децентрализация, по-силни местни данъчни правомощия и по-високи финансови трансфери.