Начало Новини Инфраструктура Приключиха археологическите проучвания по трасето на водния проект в Павликени

Приключиха археологическите проучвания по трасето на водния проект в Павликени

1936
Калин Чакъров с част от находките
Калин Чакъров с част от находките

Девет пещи за изпичане на керамика, кладенец и част от сграда – всички от периода II – III в. след Христа, проучваха археолозите в Павликени по трасето на водния проект. Разкопките започнаха, след като при строителните дейности се появи археология. „Работихме по три улици – „Васил Недков”, „Дунав” и „Раковски”.

„Концентрацията на пещите е основно в една ивица, разположена много близко до десния бряг на малка рекичка, която прекосява съвременния град Павликени. Тази част от града е много богата на подпочвени води. По сведения на живущи в близост хора при строеж на сгради през 80-те години на ХХ в. са излизали цели подземни реки. Тези дадености са оценени още от римляните, които обособяват керамично си производство там, където има постоянен приток на вода и залежи на суровина”, обяснява археологът в Историческия музей в Павликени Калин Чакъров, който беше ръководител на екипа. И допълва, че само на няколко стотин метра от проучените пещи се намира кариера за глина на несъществуващата вече керамична фабрика в Павликени, което доказва тезата за организирано керамично производство.

Голямо количество бракувана керамична продукция, части от керамични детски играчки – кончета, медицински скалпел и сонда за уши и др., са намерили още археолозите. Това, което най-силно ги е зарадвало, е част от бронзова статуетка – човешка глава с бръшлянов венец и палмово листо. Калин Чакъров признава, че за да разбере чий е ликът, трябва да изчака иконографския анализ.