Начало Спорт Езда Младен Огнянов показа най-красивия кон на Старостилен Тодоровден в Павликени

Младен Огнянов показа най-красивия кон на Старостилен Тодоровден в Павликени

2970

Кобилата Линда и нейният жокей Младен Огнянов от с.Върбовка получиха приза „Най-красив кон“ по време на празника „Старостилен Тодоровден“, който се проведе през уикенда в Павликени.

За втора поредна година възроденият празник събра на поляната в северния край на града коне и състезатели от много населени места в общината за традиционните конни надбягвания

Представиха се най-гиздавите коне и най-добре украсените каруци, а най-оригиналните хрумвания бяха наградени. На второ място в категорията за „Най-красив кон“ беше отличен коня Куинхед на Милена Ангелова от с.Върбовка. Трета е кобилата Перла на Илия Асенов от с. Бутово.

Най-добре украсена каруца показа Атанас Методиев от с. Бутово.

В спортните диспициплини „Прескачане на препятствия“ и „Гладко бягане – кушия“ първи станаха съответно: Тодор Цанев от Павликени с кобила Галя и Гюнайдън Саидов от с. Върбовка с кон Силвестър. Подгласници в първата надпревара са: Илия Асенов от с. Бутово с кобила Перла и Момчил Петков от Севлиево с кон Демон. На второ и трето място в гладкото бягане са Сунай от с. Бутово с кон Куинхед и Атанас Ангелов от Павликени с кобила Веса.Първенците получиха статуетки, грамоти и позлатени кончета за спомен от състезанието. Награди бяха осигурени и за техните подгласници на второ и трето място.

Най-млад участник в надпреварата беше Милена Ангелова от с. Върбовка, която също получи награда.

Обичаят в събота започна с традиционното захранване на конете с овес и на ездачите с питка и вино.

„Нека заедно да направим така, че българската традиция да ни надживее! Нека се събираме с приятели и да се веселим, за да е по-леко ежедневието ни!“, обърна се към състезателите кметът на община Павликени инж. Емануил Манолов.

Две седмици по-рано, на църковния празник – 19-ти март, Тодоровден честваха и в други населени места в общината – Бутово, Караисен, Върбовка и Недан.