Начало Новини Криминална хроника Мъж и жена от Павликени осъдени за телефонна измама

Мъж и жена от Павликени осъдени за телефонна измама

1241

Районният съд във Велико Търново постанови условни присъди от по 1 г с 4-годишен изпитателен срок за 21-годишни мъж и жена от Павликени за извършена от тях телефонна измама. Двамата трябва да платят солидарно 900 лв на пострадалата от злодеянието им.

Ралица А. и Паскал П. са наказани за това, че на 14 ноември 2014 г. заблудили възрастна търновка, че дава сумата от 900 лева назаем на внукът си и с това ѝ причинили имотна вреда.

В деня на измамата Паскал набирал от мобилния си телефон произволни стационарни номера във Велико Търново и се представял за внук на възрастни хора. Така около 17:45 часа позвънил на стационарния номер на пострадалата И. Г., като ѝ обяснил, че се обажда внукът ѝ Иво, на когото му трябват пари. Не обяснил за какво са му нужни, но й дал телефон за връзка. Жената избрала посочения номер и Паскал отново се обадил, но се представил като служител на куриерска фирма. Мошеникът казал на бабата, че ще изпрати човек, който да вземе парите от нея, за да ги предаде на внукът ѝ. Поискал сумата от 1,400 лева, но пострадалата имала само 900 лева. Същата била инструктирана да завие банкнотите в стар вестник и да ги сложи в плик, като прибави бележка снадпис: „Давам 900 лева на Николинка Върбанова в аванс“. Следващите инструкции гласяли да изчака мнимия куриер назован като Николина Върбанова, за да ги предаде.

Потърпевшата чинно дала домашния си адрес във Велико Търново. След броени минути се появила Ралица А.и взела плика със сумата. Ден след това, пострадалата разбрала, че е измамена и подала жалба в полицията.

Присъдата подлежи на обжалване или протест в 15-дневен срок пред Окръжен съд Велико Търново.