Начало За Забава Събития Мюзикълът „Котки“ на открита сцена на крепостта „Царевец“ в старопрестолния град Търново

Мюзикълът „Котки“ на открита сцена на крепостта „Царевец“ в старопрестолния град Търново

1551

Мюзикълът “Котки”-те от Андрю Лойд Уебър ще бъде представен за първи път на откритата сцена на крепостта “Царевец” във Велико Търново. Премиерното заглавие е на Театрално-музикален продуцентски център – Варна и ще бъде изиграно сред руините на царския дворец на 21 юли 2017 г. от 21 часа.

Режисьор на спектакъла е майсторът на мюзикъла в България проф. Светозар Донев, хореограф-постановчик е Анна Донева, а диригент – Страцимир Павлов. Сценографията е на Иван Токаджиев, а над костюмите е работила Ася Стоименова.

“Котки” е представен за първи път в Уест Енд в Лондон през 1981 г., а през следващата година постановката стъпва на Бродуей. На Царевец мюзикълът ще бъде изпълнен на български в прекрасен превод на Харалампи Аничкин. В изключително забавния и красив спектакъл своето певческо, танцово и актьорско майсторство ще покажат Людмил Петров (Бай Двузаконие), Нейчо Петров – Реджи (Ръм Тъм Таг), Сребрина Соколова (Деметра), Филипа Руженова (Бомбалурина), Пламен Долапчиев (Манкъстрап), Вяра Железова (Гризабела), Николай Димитров (Мангоджери) и др.

Спектакълът е адаптация по романа “Популярна книга за котките от Стария опосум” на Нобеловия лауреат Т. С. Елиът. Мюзикълът “Котки” е виртуозен синтез между три изкуства – музика, танц и поезия, през погледа на гения Андрю Лойд Уебър. Той е автор на най-известните мюзикъли като “Фантомът от операта”, “Исус Христос суперзвезда”, “Евита” и други, играни по театралните сцени на пет континента.

“Котки” е част от афиша на Втория летен сезон на българските оперни театри “Сцена на вековете”. Фестивалът продължава на 28 юли с оперетата “Цигански барон” от Йохан Щраус, която е продукция на Музикално-драматичния театър “Константин Кисимов” във Велико Търново.

Търновци и гостите на града ще могат да гледат на фестивалната сцена още операта “Мария Десислава” от Парашкев Хаджиев (4 август), операта “Манон Леско” от Джакомо Пучини (11 август), операта “Норма” от Винченцо Белини (19 август), операта “Селска чест” от Пиетро Маскани и балетът “Делвата” от Алфредо Казела (26 август). В афиша са включени още мюзикълът “Коса” от Джеръм Рани, Джеймс Рейдоу и Голт Макдърмът (5 септември), а финалът на сезона ще е на 8 септември в Летния театър с концерта “Фондацията в операта”.

“Сцена на вековете” е първият у нас оперен фестивал на открито, който се провежда на Царевец от 1985 г. Домакин на престижното събитие е Община Велико Търново. Музикалният форум е носител на престижния лейбъл “Европа на фестивалите, фестивалите на Европа” 2017-2018. В тазгодишното издание с десет спектакъла участват оперните театри в Бургас, Варна, Пловдив, Русе и Стара Загора, както и МДТ “Константин Кисимов”.