Начало Новини Изкуство Най-древната скулптура в света

Най-древната скулптура в света

1476

В pегионалния музей на Свердловск в Екатеринбург, Русия се намира висока близо 3 метра дървена статуя, затворена в стъклена кутия. Наречена Shigir Idol, тя е най-древната дървена скулптура в света, направена преди 11,000 години или приблизително по същото време когато човекът открил земеделието. Оригиналната статуя била още по-висока – над 5 метра, но по време на политическите вълнения в Русия през 20-ти век повече от 2 метра били унищожени.

Невероятното откритие било направено през 1894 г. в торфено блато в Shigir, на източния склон на среден Урал, на около 100 km от Екатеринбург. Скулптурата е намерена счупена на множество фрагменти, но иначе невредима, благодарение на отличните съхраняващи свойствата на торфа. Когато фрагментите са сглобени, се очертава  огромна фигура на мъж, чиято повърхност е покрита в мезозойски символи и геометрични шарки, значението на които все още озадачава археолозите.

Смята се, че скулптурата е направена от дърво лиственица, което било на повече от век и половина. Каменни инструменти били използвани за оформяне на тялото и за направата на различни маркировки. Тялото на праисторическата скулптура е плоска и правоъгълна. Хоризонтални линии го пресичат приблизително през нивото на гърдите, което изглежда представляват ребра. Освен главното лице, фигурата има още шест лица, издълбани на различни нива, което според учените предполага различни нива на йерархия. Изследователите смятат, че високите скули и правият нос са отразявали начин по който създанията са изглеждали тогава. А пък йероглифите биха могли да съдържат кодирана информация за „сътворението на света“

Първоначалната възраст на скулптурата била определена като 9,500 години. Но по-скорошен анализ, направен чрез използване на съвременна техника, показала нови данни-фигурата била на повече от 11,000 години. Това прави статуята два пъти по-стара от пирамидата в Гиза и толкова стара колкото Гьобекли тепе, в днешна Турция, най-старият известен пример за праисторическа архитектура.