Начало Новини Образование Кампания на Института за български език към БАН „Проф. Любомир Андрейчин“ с...

Кампания на Института за български език към БАН „Проф. Любомир Андрейчин“ с участието на ОУ “Св. Климент Охридски“

1624

Тази година, традиционното тържествено отбелязване на най-българския празник – 24 май в гр. Павликени, беше обогатено с ново събитие.

Eкип от учители – Елена Кирилова, Габриела Евтимова, Ваня Стоянова и Атанас Петров и ученици от Основно училище „Св. Климент Охридски“ /Деница Прокопиева, Севги Нихатова, Валери Ферещанов, Хараламби Хараламбиев, Габриела Чернева, Йоана – Валери Василева, Пламена Димитрова и Христомира Христова/, присъединявайки се към ентусиастите от София и още 5 града в България, организира и проведе кампанията „Написаното остава. Пиши правилно!“

Тя е инициирана от Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ при Българската академия на науките и цели да привлече вниманието на учениците и родителите, медиите и институциите към огромното значение на образованието и науката (и на грамотността като тяхна предпоставка) за развитието на обществото.

На централния площад, на специално подготвен пункт, от 9:30 до 12:30 ч., малки и големи имаха възможност да направят кратка диктовка, не само за да проверят знанията си по български правопис и пунктуация, а и за да засвидетелстват почитта си към българската просвета, към българските учители, учени, просветители и дейци на културата.

Целта на инициативата е да се даде възможност на всеки човек да провери знанията си. Имаше много желаещи, но не всички се решиха да се включат. Участвалите в кампанията писаха под диктовка един от предварително подготвените на звуков файл варианти на текст, след което екипът от 8 ученици-консултанти, които работиха  по график, проверяваха написаното, сравнявайки с оригиналния текст, и правеха коментар на допуснатите грешки.

Всички участници получиха стикери с логото на кампанията, които могат да използват при необходимост, ако се натъкнат на неграмотно изписани надписи, обяви, съобщения на обществени места. Включиха се предимно учители и ученици. Предизвикателството на инициативата с радост прие и самият градоначалник инж. Емануил Манолов, който я определи като актуална, необходима и значима с оглед на нейната цел – проверка и насърчаване на грамотността.

Организаторите и участниците в кампанията със задоволство констатираха факта, че в нито една от диктовките нямаше правописни грешки.

Допуснати бяха само пунктуационни грешки, както и единични грешки при графичното оформяне на текста (неотбелязване на нов абзац), което е показател за много добро ниво на грамотност.

Проведената за пръв път в гр. Павликени кампания „Написаното остава. Пиши правилно!“ на Института за български език към БАН беше предизвикателство за организационния екип от ОУ „Св. Климент Охридски“, което си струваше.

Целта на кампанията – да привлече вниманието на обществото към грамотността и проблемите на българското образование и да покаже, че владеенето на правилен български език е не само въпрос на дълг и отговорност, но и на престиж и достойнство, беше постигната.