Начало Новини Земеделие Нарастват горските площи в България

Нарастват горските площи в България

286

Сечта не е безконтролна, а се планирана за десет години напред. От 1990 г. насам всяка година в България се отчита положителен тренд на нарастване на горските площи. Това заяви на среща с областния управител директорът на Северноцентрално държавно предприятие инж. Цветелин Миланов.

Инж. Миланов поиска съдействие от губернатора да се изготви информация какви са одобрените планове за сеч от общинските предприятия, каква част от изсечената дървесина достига до местното население и колко са продадените на корен отсечени дървета на съответните фирми. По думите му сечта не е безконтролна, а се планирана за десет години напред. Нещо повече, той увери, че от 1990 г. насам всяка година в България се отчита положителен трен на нарастване на горските площи.

Пред областния управител инж. Миланов сподели, че някъде може да има известно забавяне на доставките за огрев на населението поради обжалване на процедурите, както и заради факта, че сечта на акацията, започва на първи септември. Освен това, фирмите се затрудняват с добива заради липса на работна ръка, но като цяло графиците, които са до края на годината, ще бъдат спазени.

Петте държавни горски стопанства в областта са: ДГС „Болярка“, което обслужва четирите общини Велико Търново, Полски Тръмбеш, Павликени и Сухиндол, ДГС „Буйновци“, ДГС „Горна Оряховица“, ДГС „Елена“ и ДГС „Свищов“. Организацията по снабдяване на населението с дърва за огрев е ангажимент на кметовете на общините.

От ДГС „Болярка“ отчетоха, че тазгодишният им план за дърва за огрев е 2,000 куб. м.  Списъците за населението са готови, очаква се само от община Полски Тръмбеш. В момента се изпълнява сечта за селата Войнежа, Въглевци и Вонеща вода като 33 домакинства вече са получили общо 280 кубика дърва за огрев. Освен това има насечени малко над 500 кубика. В общините Павликени и Сухиндол към момента има насечени 200 пространствени кубика дървесина. Цената е 62.00 лв. на кубик, а транспорта се заплаща допълнително или всеки сам си го осигурява.

В ДГС „Буйновци“ кметовете правят списък на хора от пет села. Според плана тази година ще бъдат осигурени 440 куб.м. дърва за огрев, които ще се продават на цена от 59.00 лв. на куб. м.

В ДГС „Горна Оряховица“ до момента са направени списъци за 6,000 куб. м. дърва за огрев, което е шест пъти повече от миналата година. Годишният план обаче е за 5,000 куб. м., които ще се продават за 60.00 лв. за кубик. Това означава, че планът за 2023 г. ще бъде намален, отчете директорът.

За ДГС „Елена“ планираните количества са 2,400 куб. м., като там цената е най-ниска – 54.00 лв. за кубик.

За ДГС „Свищов“ традиционно нуждата от дърва за огрев е най-малка, списъци се правят само за две села. Тазгодишният план е 250 куб. м., които ще се продават на цена от 60.06 лв. с ДДС.

Цените на дървата за огрев са при закупуването им от сечищата, тъй като държавните горски стопанства не предлагат услугите товарене и транспортиране.