Начало Новини Култура Народно читалище „Напредък – 1887“, село Дъскот

Народно читалище „Напредък – 1887“, село Дъскот

2092

Павликенското село Дъскот е прочуто първо с това, че в него известно време е живял дългогодишният комунистически диктатор на България Тодор Живков. Кметството подготвя откриването на музейна сбирка, която ще разказва за него и за дейността на съпругата му д-р Мара Малеева.

Както във всяко населено място в България, така и тук, трудолюбиви и родолюбиви българи са построили читалищна сграда, която да събира хората, да ги просвещава и облагородява. Дали това е така в наши дни обаче?

В читалището има един единствен художествено-творчески колектив и това е групата за автентичен фолклор „Росна китка“. Оправданието е, че в селото живеят повечето възрастни хора, за това няма други творчески колективи, но това е неприемливо, защото тези хора въпреки възрастта си могат да сформират малка театрална трупа за подготвяне на кратки едноактни пиески, за които се искат двама или трима актьори. Има възможност и дечица да се намерят, например от тези семейства, които си идват от града в селото в почивните дни. Да не говорим че в Дъскот има англичани, които с радост се включват в културни мероприятия и биха се включили в нещо като вечер на различните етноси например, стига да има кой да ги покани и приобщи. Иска се малко акъл и малко фантазия. И малко английски език разбира се, който е в дефицит сред местното население в Павликени, както и в редовете на яловата общинска администрация.

От 2013 г. насам в селото се организира фестивал под надслов „Хуморът в народното творчество“. Идеята за него е на най-младия кмет в общината Петър Кънчев. Това събитие малко разнообразява живота на хората в Дъскот. Добре че кметът е разтропан, духовит и с отворена душа към хората, иначе културата и в това село би замряла. Читалищното настоятелство и тук е в дългогодишна летаргия. Секретарят Даниела Данева е мързелива и безхаберна, нехаеща за просвета и култура. „Работно време“ за нея е непознато понятие. Тя идва на и си отива от работа, когато си поиска, пък и когато е в читалището освен с библиотекарската си работа с друго хич не ѝ се занимава. Председателката на настоятелството Верка изобщо не я контролира, защото не иска. И на нея ѝ е все едно какво се случва в селото. Добре че бившата секретарка на кметството Румяна Пенчева е културтрегер по природа, че да се случват нещата там. След пенсионирането си в кметството Пенчева стана уредник на пенсионерския клуб в Дъскот и художествената самодейност в селото получи една свежа струя въздух в нейно лице. Румяна е много духовита и с чувство за хумор жена, която с желание и изключителен ентусиазъм се заема както с художествена самодейност, така и с обществена работа в полза на селото. Заедно с кмета Кънчев те са един страхотен работещ механизъм, който допринася за културното израстване и духовното развитие на селото.

И тази година за шести път хумористичният фестивал събра в Дъскот над 200 участници. Кметът раздаде 200 кебапчета и два казана боб-яхния безплатно за жители, гости и участници във фестивала. Всички получиха похвала, грамоти, награди и благодарности. Финансово корумпираният, морално фалирал и политически импотентен „кмето“ Манолов и той уважи празника – до сега не го е пропускал нито веднъж. Местният градоначалник Кънчев е много комуникативен и успява да преговаря успешно с общинската управа по въпроси, касаещи село Дъскот.

Само читалищното настоятелство дано си вземе поука и да спре да лежи на кметския гръб, а да заработи в полза на хората. А същите тези хора, ако смятат, че им е нужна художествена самодейност и изобщо някаква духовност, да се вземат в ръце и да накарат Верка и Даниелка да заработят. Държавата отпуска субсидии и за тяхното читалище, така че тe трябва да се заслужат с дейности и творческа работа.

Препоръчваме на студенокръвната осойница Катя Димитрова, началник на отдел „Хуманитарни дейности“ при Община Павликени, да вземе да си размърда малко задника и да упражни нужния контрол върху читалищните дейности по селата, защото читалищата получават и общинско финансиране, а е добре известно, че отчетите, които всяко от тях представя в Oбщината в голямата си част са манипулативни.