Начало Новини Свят Национален парк „Серенгети“

Национален парк „Серенгети“

5822

Национален парк „Серенгети“, включен в списъка за световно наследство на ЮНЕСКО, е голям национален парк в Африка, разположен на площ от 1295 хил. хектара хълмисти равнини в северна Танзания. В превод от езика на масаите името на парка означава „безкрайни равнини”. Често се казва, че тук е последното недокоснато царство на дивите животни. През 1959 година от „Серенгети“ е отделен резерватът „Нгоронгоро“, простиращ се на площ от около 800 хил. хектара.

„Петте големи“ животни в парка, наречени по този начин от ловци, дошли на сафари преди няколко десетилетия, са лъвовете, леопардите, слоновете, носорозите, както и кафърски бивол (Cape buffalo).  В парка живеят повече от 35 вида бозайници, сред които антилопи чита, гепарди, хиени, хипопотами, бизони, бабуни, както и над 500 вида птици, като доста от тях грабливи. Някои от обитателите на тези равнини не се срещат никъде другаде по света.

Известна в „Серенгети” е Клисурата Олдуей, в която са открити много от най-древните останки и артефакти на хоминида Хомо хабилис, която е свързана с екосистемата на Серенгети. На територията на парка се намира областта Серонера, където професор Бернхард Гжимек и Михаел Гжимек са изучавали черните носоризи.

Най-голямата атракция на Серенгети си остава ежегодната миграция на дивите зверове и на зебрите, принудени от сухия период на годината се отправят през май към местата, където все още може да се намери храна и вода. Гледката на близо 2 милиона животни, грациозно препускащи през равнините в хаотичен ред, е нещо което не е за изпускане. Завръщането на животните обикновено става през декември. Тази гледка не напразно е обявена за най-големия природен феномен в света.