Начало Новини † На Благовещение откриха църквата „Св. Параскева“ в с. Караисен след мащабен...

† На Благовещение откриха църквата „Св. Параскева“ в с. Караисен след мащабен ремонт

1652

На Благовещение в с. Караисен откриха ремонтираната църква „Св. Параскева“. Първото богослужение в храма извърши отец Милетий.

Средствата за ремонта са отпуснати от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет. Целият проект е на стойност 165,633 лв., които са отпуснати с постановление на Министерски съвет.

Повече от две години църквата беше затворена за миряните, поради опасността от инцидент.

На 8 септември 2014 г. фирма „Бета-22“ град Варна започна строителните работи по проекта „Авариен ремонт на църквата „Св. Параскева“, с. Караисен“. Ремонтите дейности се състоят в укрепителни дейности на основите на църквата, по главния корниз на стените, ремонт на покривна конструкция и подмяна на керемидите на покрива, външна мазилка над цокъл. Направени са нови настилки около цялата сграда, с които ще се избегне отичането на вода в основите. Ремонтиран е таванът в църквата и е възстановена иконописта в разрушената част.

„Аз съм радостен, че най-сетне църквата е ремонтирана и безопасна за посетителите. Пожелавам на всички Вас да намирате смирение и вяра в новия храм! Да са чисти душите Ви и да се радвате на любовта на близките си! Бъдете добри християни и по-често отправяйте молитви за добри дела към Бога!“, каза в словото си кметът на община Павликени инж. Емануил Манолов.

Строителството на църквата „Св. Параскева“ започва през 1853 г. След разрушително земетресение, градежът е подновен три години по-късно. Храмът е осветен лично от Иларион Макариополски, а иконостасът е дело на майстори от тревненската школа.