Начало Новини Образование На училище ли?… На какво училище?…

На училище ли?… На какво училище?…

1852

След като държавата реши, че трябва да вземе мерки за учебна заетост и през септември мобилни групи от учители тръгнаха да издирват децата, напуснали образователната система, стана ясно, че една от причините те да не посещават училище е ранното забременяване и раждане.

Такъв е случаят с 16 годишната Б. М. Ш., която живее в с. Върбовка и вече очаква първото си дете. Фрапиращ е случаят с А. Р. А., живуща в същото село, родила първото си дете на 16 г., а второто на 17 г., още на следващата година. Има и още, но нито ще ни стигне времето, нито е необходимо да ги изреждаме.

Уж в България има закон, който казва как да се действа спрямо такива лица, а в същото време никой не ги преследва.

Пак изниква въпросът за комуникация и взаимодействие между институциите. Защо екипите в родилните отделения да не могат да изпратят информация за малолетна или непълнолетна родилка до съответните служби? Има ли в Община Павликени Дирекция „Социално подпомагане” под ръководството на Ангелина Димитрова Петрова и към същата дирекция отдел „Закрила на детето“ с ръководител Даниела Петрова Атанасова, които да подадат своевременно информация за тези лица, решили да станат родители в детска възраст? Има ли в община Павликени Прокуратура, която да се самосезира? Тепърва ще разберем.

Иначе информация колкото искаш – стига да ти трябва и да ти се работи в полза на обществото, а не само за лична облага.