Начало Новини Изкуство Неизвестни до момента сгради и находки откриват археолози край Павликени

Неизвестни до момента сгради и находки откриват археолози край Павликени

1612

За втора поредна година, след 35 годишно прекъсване, се провеждат редовни археологически разкопки на Античния керамичен център край Павликени. Проучванията, започнати от археолога Богдан Султов през 1971 г., бяха възобновени миналата година със съвместните усилия на Исторически музей–Павликени, Община Павликени, ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, Регионален исторически музей–Велико Търново.

С изясняването на проблеми, свързани с периодите на съществуване на римската вила е ангажиран екип от археолози, ръководени от Калин Чакъров – археолог в Исторически музей–Павликени и доц. д-р Олег Александров – ръководител на катедра „Археология” във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”. В проучванията участват студенти, завършили втори курс на специалност „Археология” във великотърновския ВУЗ и млади хора от гр. Павликени. Преди началото на същинските разкопки, учените гл. ас. д-р Християн Цанков и ас. Атанас Кисьов, от катедра „Приложна геофизика” на Минногеоложкия уневерситет „Св. Иван Рилски”, извършиха сканиране на участъци от територията на Античния керамичен център и регистрираха редица заровени под пластовете на миналото и невидими на повърхността структури. Именно най-обещаващите места бяха предвидени за разкопаване. Броени дни по-късно резултатите не закъсняха и под напластяванията се появяват неизвестни до момента сгради.

Освен нова архитектура, през този сезон има също интересни находки. Най-представителната до момента е част от керамичен съд с апликация, представяща глава на овен – вероятно част от съд с рилигиозно предназначение.

Трима млади хора – доброволци от Павликени участват в разкопките.

За възможността да се надникне в античното минало на Павликенския край заслуги имат ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, който финансово обезпечава практиката на студентите, Община Павликени и Исторически музей–Павликени, благодарението на които са осигурени средства за наемането на млади хора от града, които да участват в разкопките, както и за нормалното протичане на експедицията като цяло.

Освен археологически разкопки през тази и следващата година на Античния керамичен център край Павликени предстои осъществяването на мащабен проект за социализация и популяризиране. Целта е запазването и усъвършенстването на един от първите музеи на открито в България и превръщането му в желана туристическа дестинация. Финансирането е по Мярка 1 „Реставриране, обновяване и опазване на културното наследство“ на Програма БГ08 „Културно наследство и съвременни изкуства“ по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009 – 2014 г. Проектът е спечелен от Община Павликени, а неин партньор е Исторически музей–Павликени.