Начало Новини Здраве Не употребявайте амфетамини и метамфетамини!

Не употребявайте амфетамини и метамфетамини!

12473
2001 - 2008
2001 - 2008

Амфетамините (C9H13N) и метамфетамините (C10H15N) са стимуланти, които най-често се наричат „спийд” (англ. speed). Стимулантите са химически вещества, възбуждащи централната нервна система. В България най-разпространени са амфетамините, които могат да се купят най-често под формата на прах за смъркане или инжектиране.

Някои употребяващи наричат с името „спийд” комбинацията от амфетамин и хероин. Разпространен е също и изразът „спийд-бол”, който се използва за комбинациите кокаин-хероин и амфетамин-хероин.

Какво e амфетамин и метамфетамин?

май 2000 - ноември 2000
май 2000 – ноември 2000

Амфетамин – към него и неговите производни бързо се развива голям терапевтичен толеранс (до 100 пъти по-голям от терапевтичните (предписани от лекар) дози – 5-15 mg). Това често става причина за предозиране и отравяне с тях, тъй като пристрастеният иска бързо да усети тяхното въздействие, но не може да определи точно необходимата му доза.

Възникналото чувство за бодрост, сила и лекота води до буйно, понякога и агресивно поведение. Често възникват последващи отравяния с други психоактивни вещества, защото амфетамините потискат типичните усещания, свързани с техния прием. Така пострадалият не може да прецени какви количества поема.

2005 - 2006
2005 – 2006

Освен умората, амфетамините неутрализират усещанията за жажда, глад, горещина, студ, задух и други. Употребата на амфетамини в пренаселени, и задимени места може да доведе до смърт вследствие на задушаване, дехидратация или физическо изтощение.

Амфетамините не създават физическа зависимост, но за сметка на това наред с кокаина, екстазито и другите стимуланти създават изключително силна психическа зависимост, която е много трудно да се преодолее. Особено тежък е периодът от първите две седмици след последната употреба, включващ нервни кризи, безсъние, умора и невъзможност за концентрация.

Търговците на наркотици често примесват амфетамините с други вещества.

след 4 месеца употреба
след 4 месеца употреба

Метамфетамин – той е по-силен от амфетамина и действа по-дълго. Той е синтетичен наркотик със стимулиращо действие, приема се перорално, чрез смъркане, чрез пушене на фолио или интравенозно. В България е известен като „пико“, „кашкавал“ или „косъм“. След по-дълга употреба, особено венозно, оказва непреодолима зависимост. 90 % от приемащите го наркомани получават силни психически разстройства (слабоумие, параноидни явления, двигателни разстройства и др.)

Откъде идва?

В сравнение с повечето други наркотици, амфетамините и метамфетамините не съществуват от много време. В края на 19-ти век е синтезиран в лаборатория първият амфетамин. След 1930 г. е предприето изследване върху ефектите от амфетамина.

Преди 1960 г. амфетаминът е употребяван като хапче за диета. По време на Втората световна война и други войни амфетаминът също се употребява за борба с умората и повишаване на будността на войниците. Той е легално предписван и затова можем да говорим за контролирана употреба.

Всичко това се променя през 60-те години, когато амфетамините стават модерни сред някои групи млади хора. Между 1969 г. и 1972 г. дори може да се говори за спийд вълна. Постепенно вредните последствия от неконтролираната употреба стават очевидни. През 1970 г. на международно равнище амфетаминът се причислява към контролираните вещества и е предложен за легална регулация. В България Законът за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите (в сила от 03.10.1999 г.) забранява амфетамините и ги определя като високорискови вещества.

Водят ли до пристрастяване?

Трябва да се прави разлика между физическата и психологическата зависимост.

Говорим за физическа зависимост, когато тялото протестира след спирането на употребата на веществото (появяват се симптоми на абстиненция). Когато човек спре да употребява амфетамини и метамфетамини, се появяват физически симптоми на огромна и непреодолима умора.

Един физиологичен феномен, който е характерен за тези вещества, е толерансът. Когато се употребяват редовно, са необходими все по-големи количества, за да се получи същият ефект.

Психологическата зависимост означава, че употребяващият копнее все повече за веществото и не се чувства добре без него. Амфетамините и метамфетамините формират психологическа зависимост. С редовната употреба човек може дори да започне да мисли, че той или тя просто не може да функционира адекватно или да се наслаждава на живота, без чувството, което му дава веществото. Един купон или нощ навън в града вече не са забавни без употребата на амфетамини, да работиш без тях е все по-трудно.

Притеснителното е, че след прекратяването на действието на вещетвото умората и депресията се увеличават. В представите на употребяващия те очевидно могат да се преборят само чрез вземане на повече амфети. И по този начин се офомя порочния кръг.

Разпознаване на употребата

Употребата на амфетамини и метамфетамини не може да се разпознае лесно, независимо че води до определени симптоми, както е описано по-горе.

1998 - 2002
1998 – 2002

Трябва да се има предвид, че симптомите, които се появяват, могат също така да са резултат и от нещо друго. Употребата е по-вероятна, когато присъстват повече симптоми едновременно.

Най-добрият начин да се установи дали някой употребява или не е провеждането на един отворен и топъл разговор, без осъждане и предразсъдъци.