Начало Новини Инфраструктура НКЖИ реши да бъде поставена автоматична бариера на жп прелеза-убиец до село...

НКЖИ реши да бъде поставена автоматична бариера на жп прелеза-убиец до село Лесичери

1644

Автоматична бариера да бъде поставена на жп прелеза до павликенското село Лесичери на км 270+370 по втора главна жп линия в междуградието Павликени – Ресен, реши Национална компания железопътна инфраструктура. Предложението е на комисия, назначена от генералния директор на НКЖИ със задачата да прецени възможността за пресъоръжаване на прелеза. В комисията участваха специалисти от ЖП секция Горна Оряховица, както и представители на ОД на МВР-Велико Търново и Община Павликени.

Комисията е установила, че до момента прелезът е съоръжен с автоматична прелезна сигнализация. Скоростта на преминаващите влакове в този участък е 130 км/час, а обзорът на прелеза е 300 метра преди началото на опасния участък. Ширината му е 7.20 метра, покрит с еластична настилка. Предложението на комисията е прелезът да бъде пресъоръжен с автоматична бариера. Също така да бъдат монтирани два броя бариерни механизми с полубариери с дължина 4 метра и два броя пътни шосейни светофари. Съществуващото съоръжение ще се запази и надгради. Предвижда се и видеонаблюдение в зоната на прелеза.

По случая с необезопасения прелез бяха излъчвани репортажи в предаването „Господари на ефира“ още от 2014 година. След намесата на тогавашния областен управител проф. Георги Камарашев и медиите, за известно време бе монтирана бариера, както и светлинна сигнализация. После от НКЖИ постановиха да се махне обезопасителното съоръжение, макар че жителите и от кметството се възпротивиха на това действие.

Така, необезопасеният жп прелез доведе до катастрофа с човешка жертва навръх Богоявление т.г. След инцидента, завършил със смъртта на 39-годишен шофьор, жителите на трите села Лесичери, Дъскот и Стамболово внесоха подписка в Община Павликени с искането си с цел да не се допусне следващ инцидент.