Начало Новини Здраве Нов компютърен томограф откриха в МБАЛ-Павликени

Нов компютърен томограф откриха в МБАЛ-Павликени

1753

Новият 16-срезов компютърен томограф откриха днес в МБАЛ-Павликени. Модерният уред за диагностика беше закупен със средства на Община Павликени. Общо 246,000 лв. даде местната хазна за апаратурата, като 177 хил. лв. са от целевата субсидия за капиталови разходи, а останалите 69 хил. лв. – от собствените бюджетни средства от местните данъци.

Лентата прерязаха кметът на община Павликени инж. Емануил Манолов и директорът на МБАЛ-Павликени д-р Ренета Кръстева. Към официалните гости се присъедини и изпълнителният директор на НСОРБ Гинка Чавдарова и директорът на РЗИ-Велико Търново д-р Евгения Недева.

Компютърният томограф е 16-срезов, марка „Тошиба“. Като възможности той е същият, с какъвто разполага и Областната болница във Велико Търново, обясниха специалистите. Той може да направи целотелесно сканиране буквално „от главата до петите“ на болния. От множество рентгенови изображения, които се правят на дадения пациент, заснети от различни ъгли, с помощта на компютърна обработка се получава триизмерно изображение.

Трима лаборанти и един лекар рентгенолог преминаха обучение за работа с новия томограф. „Уредът е важен, защото ще помогне за поставянето на точни диагнози на пациентите от Павликени и Сухиндол“, обясни д-р Ренета Кръстева. Почти два месеца отне регистрацията на томографа в Агенцията за ядрено регулиране. От 20 април томографът обслужва пациентите в МБАЛ-Павликени.

„Новият компютърен томограф поставя болницата в Павликени сред водещите в областта по отношение на триизмерното образно диагностциране на заболяванията“, каза при откриване на томографа инж. Манолов. „С цената на лишения от бюджетите ни за миналата и за настоящата година бяха отделени средства, с които да бъде закупен този толкова нужен уред. Отказахме се от планирани инфраструктурни обекти от капиталовата ни програма, за да се посветим на живота и здравето на жителите на общините Павликени и Сухиндол“, допълни градоначалника.

Той обяви, че до няколко дни ще бъде подписан договорът за финансиране на проекта за енергийна ефективност на общинската болница по Националния доверителен екофонд.