Начало Новини Инфраструктура Нов път води туристите до Античния керамичен център. Кои туристи?

Нов път води туристите до Античния керамичен център. Кои туристи?

1341

Изцяло е ремонтиран пътят за Античния керамичен център край Павликени. Отсечката с дължина един километър и новосъздаденият паркинг за 14 автомобила бяха завършени преди снеговалежа и ще посрещнат туристите през следващия сезон. Елементите от социализацията на историческия обект са изградени по мащабен проект за ревитализацията му.

Близо 1.5 млн. лв. ще бъдат вложени в дейности за обновяване, опазване, популяризация и модернизация на културно-историческия обект, финансиран от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009–2014г. Проектът „Античен керамичен център – Павликени, популяризация и модернизация“, чийто бенефициент е Община Павликени, а партньор – Исторически музей – Павликени, е на стойност в размер на 736,337.90 евро.

Проектът предвижда още редица дейности за модернизация на археологическия обект. С приложение за смартфон туристите ще могат да бъдат упътвани към обекти на културното и природно наследство на Павликени и региона. Предвидени са дейности за развитието на музей на открито – изготвянето на тематико-експозиционен план на обекта, план за опазване и управление, интериорни проекти. Ще бъдат изградени възстановки на действащи пещи за строителна и художествена керамика, оборудване на съществуващата грънчарска работилница, изграждане на мини работилница за работа с деца, археологически обект тип пясъчник, чешма по римски образец.

Крайният срок за изпълнение и отчитане на проекта е 30 април 2017 г.

Всичко хубаво, но къде са туристите?