Начало Новини Криминална хроника Районна прокуратура – Павликени предаде на съд мъж, причинил смъртта на строител

Районна прокуратура – Павликени предаде на съд мъж, причинил смъртта на строител

1307
Рaйoнeн cъд – Пaвликeни
Рaйoнeн cъд – Пaвликeни

Районна прокуратура – Павликени внесе обвинителен акт срещу 63-годишен мъж, причинил по непредпазливост смъртта на строителен работник – престъпление по чл. 122, ал. 1 от НК. Това съобщиха от Апелативна прокуратура – Велико Търново.

Обвинението срещу Васко В. е за това, че на 06.02.2015 г. в землището на гр. Сухиндол, при събаряне на сграда по непредпазливост причинил смъртта на Атанас Д.
Обвиняемият, пострадалият и още двама мъже извършвали събаряне на двуетажна вила, в района на язовир „Ал. Стамболийски“, за която имало предписание на РДНСК – В. Търново да бъде премахната, като незаконно построена.

При събарянето на постройката, ползвали електрожен, къртач, чукове и ножица за рязане на арматурно желязо. Задачата на пострадалият Атанас била да събира и изнася нарязаното арматурно желязо. На 06.02.2015 г. обвиняемият започнал да демонтира колона, като останалите трима мъже били предупредени да не стоят близо, тъй като е опасно. Докато обвиняемият режел с електрожен арматурата на колоната, пострадалият Атанас се приближил. Васил бил прерязал три от арматурните железа в основата на колоната, след което тя паднала и затиснала Атанас. В резултат на получените травми мъжът починал на място.

Обвиняемият не е имал квалификация и правоспособност за работа с електрожен. При събарянето на колоната Васил допуснал редица нарушения, които са в причинно следствена връзка с настъпилата смърт: прерязал третото арматурно желязо, което е крепяло колоната, без да съобрази опасността от падането ѝ под допълнителния натиск на трегера върху нея; не е предприел опит за събаряне на колоната след прерязването на две от крепящите я арматурните железа; не е подпрял колоната с талпа или друго средство, за да падне в контролирана безопасна посока.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от Районен съд Павликени.