Начало Новини Инфраструктура С чалга концерт откриха обновената сграда на народното читалище в Павликени

С чалга концерт откриха обновената сграда на народното читалище в Павликени

564

Обновената сграда на НЧ „Братство – 1884“ беше открита в град Павликени. 1.5 млн. лв. бяха инвестирани в реконструкцията и въвеждането на мерки за енергийна ефективност в сградата, за да посреща тя още повече културни събития, още повече гостуващи артисти и да осигури по-комфортна среда, в която жителите на Павликени да се занимават с изкуства.

С прерязване на лента започна официална церемония за откриване на обновената сграда на Народно читалище „Братство – 1884“. „Кмето“ на община Павликени другарят инж. Емануил Манолов, секретарят на читалището другарят Петър Петров и представителят на фирмата-изпълнител Калин Манолов откриха сградата.

Проектът за ремонт на читалищната сграда стана възможен благодарение на финансиране от държавния бюджет. Министерският съвет обърна внимание на настояването на кмета на община Павликени и отпусна близо 1.5 млн. лева.

Благодарение на тези средства цялата сграда на културната институция и съоръженията в нея са обновени. Монтирани са нови комфортни седалки в салона и на балкона. Освен реконструкция са извършени още и саниране и газификация на сградата. Подменена е старата дървена дограма със система от PVC профили и стъклопакет; топлоизолирани са външните стени и покривът. На покрива е монтирана специална мембрана и са поставени нови ламаринени обшивки.

Вътрешните ремонти включват: основен ремонт на голямата зала и сцената, където са поставени нови подови настилки, боядисани са стени и тавани, монтирани са ново оборудване, озвучаване и театрално осветление. Основно са обновени помещенията на библиотеките, репетиционните зали и кабинети. Във всички помещения на сградата са монтирани осветителни тела с енергоспестяващи крушки. За комфорта и вентилиране на въздуха в салона е монтирана нова климатична инсталация. За подобряване достъпността на средата е изграден адаптиран санитарен възел за хора с увреждания.

Най-големият досегашен проблем с липсата на отопление е разрешен с изпълнение на нова отоплителна система и нов газов котел.

„След редица подобрения, които извършихме в годините на моите три мандата, дойде време и да завършим основната си цел – да издигнем комфорта в сградата на едно по-високо ниво. Досега тя не можеше да посреща културни събития в студените месеци – сега това вече е възможно. Имаме удобни седалки, модерно оборудване за звука и осветлението, климатична инсталация – всичко онова, което да направи преживяването на публиката и на артистите в тази зала приятно и запомнящо се“, каза в официалното си слово „кмето“ и пожела разнообразна културна дейност да кипи в салона, репетиционните зали и изложбените пространства в сградата на читалището.

На добър час на читалището пожела и председателят на Общински съвет – Павликени, активният борец против фашизма, другарят Христо Кавалски. Той разказа, че трудовият му път е започнал също в читалището преди 14 години и подари статуетка на бухал – символ на мъдростта, на колектива на културната институция.

Приветствие отправи и секретарят на НЧ „Братство – 1884“ другарят Петър Петров. Той благодари на всички, които участваха в изпълнението на проекта.

Строително-монтажните дейности по проекта извърши фирма „Еко Традекс Груп“ АД, Хасково с управител Величко Минев. Инвеститорският надзор на обекта осъществи фирма “Гарант 2000” ООД, Хасково с управител Десислава Атанасова.

Откриването завърши с празничната програма, подготвена от самодейните състави при Народно читалище „Братство – 1884“ – Народен оркестър „Павликени“ с ръководител Спас Лазаров и солистка Десислава Дукова, Женски народен хор с ръководител Борислав Димитров, Клуб за фолклорни хора и танци с ръководител Петя Петрова и възпитаници на класа по народно пеене към читалището.

Празничната програма завърши с концерт на полу-популярна чалга певица.

.