Начало Новини Бизнес Община Павликени е дала отрицателно становище за завода на Румен Гайтански

Община Павликени е дала отрицателно становище за завода на Румен Гайтански

265

Община Павликени е дала отрицателно становище по Оценката на въздействието върху околната среда за бъдещия завод на Румен Гайтански в с. Върбовка. Предприятието за каменна вата предвижда и инсталация за изгаряне на отпадъци. Това заяви „кмето“на града и уточни, че все още няма яснота кога ще бъде насрочен новият Експертен екологичен съвет по инвестиционното предложение.

Първият съвет одобри екологичната оценка, но директорът на Регионалната екоинспекция във В. Търново не се съобрази с него и насрочи втори експертен съвет, който трябваше да се проведе на 24 ноември, но беше отменен. Причината, посочена от РИОСВ за отлагането му е необходимостта от отстраняване на процедурни пропуски.

“Нямаме яснота кога ще се проведе Експертният екологичен съвет. Ние на 18 ноември, в срока, който ни поискаха, пратихме писмено отрицателно становище на база на проведената подписка в общината. Нямаме контакт и с инвеститорите, нямаме контакт и с РИОСВ. Мина цяла година и можеше всичко да е събрано и да се излезе с окончателно становище, тъй като цялата община сме в неведение”, заяви „кмето“. По думите му казусът е разделил обществеността и според него решението трябва да се вземе от експерти. “Аз, като кмет ще се съобразя с мнението на висшестоящите институции. Дано казусът се разреши по-скоро, за да спре това напрежение в обществото”.