Начало Новини Община Павликени увеличи местните данъци

Община Павликени увеличи местните данъци

1227
Павликени

Община Павликени реши леко да увеличи местните данъци, но даже и след корекцията налозите там остават едни от най-ниските в региона. Символичното завишение е поради факта, че от пролетта вече местните отпадъци ще се извозват на общо разстояние от 116 км до новото депо за отпадъци в община Никопол. Фирмите, които имат имоти в общинския център, вече ще плащат такса смет от 6.8 вместо 6.2 промила към отчетната стойност. За останалите населени места ставката остава 5.2 промила вместо досегашните 4.7, информира кметът Емануил Манолов. За населението промилът на територията на Павликени е 6.2, а за останалите населени места – по 5.2. Корекцията е с 0.5 в сравнение с миналата година. Фирмите обаче имат възможност да заявят индивидуално сметосъбиране, след което таксата им става доста по-ниска. Гражданите пък могат да почувстват облекчение за имоти, които не ползват постоянно, и декларират това в местното данъчно.

Данъкът върху недвижимите имоти остава 2.5%. Сделките пък се облагат с 3 на сто местен налог. Облекчение е предвидено, ако те са в кръвна връзка. Тогава се дължи едва 0.8%.

В Павликени имат и най-ниски данъци върху превозните средства, а първенец, но на обратния полюс в това отношение е Община велико Търново. За масовите коли от 55 до 74 киловата се плащат по 85 стотинки на киловат. По-мощните возила пък ще дължат между 1.25 и 1.35 на киловат. В зависимост от годината на производство данъкът се умножава с коефициент до 2.8.