Начало Новини Огнеборци от Павликени гасиха пожар след мълния

Огнеборци от Павликени гасиха пожар след мълния

312
пожарна

Поройните дъждове във Великотърновска област предизвикаха проблеми на различни локации в старата столица и региона. На два пъти през вчерашния ден в областния център валя силен порой, който наводни улиците в центъра на града, както и отсечки в различни квартали. Сигнали за сериозни инциденти и материални щети не са получавани на тел. 112, но социалните мрежи преливаха от оплаквания. Хората изразиха недоволството си основно от това, че улиците се превърнаха в реки за минути, както и стълбищните пространства, които свързват главната със съседни отсечки.

От Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ уточняват, че малко преди 21:30 ч. екипи на Районната служба в Свищов са се отзовали на обаждане за отводняване на къща в крайдунавския град. Имотът се намира на ул. „Стефан Караджа“. Данни за пострадали граждани няма, но има унищожено домашно имущество.

В павликенско огнеборци гасиха пожар, предизвикан от мълния. Горяла е жилищна постройка в с. Горна Липница. Огънят е унищожил част от покрива и каратавана, спасени са две сгради, намиращи се в същия двор.

Според данни на Националния институт по метеорология и хидрология количеството на падналите валежи във Велико Търново е 50 mm за 24 часа, като прогнозите са били за около 30 mm за денонощие. Най-много, традиционно, е валяло в района на Елена – 61 mm и еленското село Костел – 64 mm.  Сериозно количество валеж е измерено и стражишкото село Кесарево – 60 mm.

За днес за областта е обявен жълт код за опасност от интензивни валежи.