Начало Новини Инфраструктура Онлайн обучение по земеделие за ученици от Павликени

Онлайн обучение по земеделие за ученици от Павликени

510

На 19 ноември, съобразявайки се със всички противоепидемични мерки, се е провело онлайн обучение на тема „Значение, цели, ползи и роля на земеделските кооперативи“ с ученици от Професионалната гимназия по аграрни технологии „Цанко Церковски“ в Павликени, съобщиха от Националното сдружение на малките семейни ферми и преработватели.

Онлайн обучението се осъществява по проект „Младежко сътрудничество за обновяване на селското стопанство чрез образование“ – YOUCooperATE чрез платформата Zoom.

Самото училище е с богата история. На 1 август 1921 година по настояване на населението на Павликети и по инициатива на Подвижната земеделска катедра във Велико Търново и Окръжната постоянна комисия е открито Зимно земеделско училище за младежи над 18 годишна възраст.

В своята близо 100 годишна история училището е променяло няколко пъти името си, но и до днес е приемник на една традиция, която носи с вяра, надежда и самочувствие.

ПГАТ „Цанко Церковски“ разполага с модерна сграда, три компютърни зали с неограничен достъп до интернет, спортни площадки за волейбол, футбол и баскетбол, модерна селскостопанска техника и инвентар, библиотека и общежитие.

В гимназията се обучават 134 ученици в направление „Растениевъдство и животновъдство“, 44 ученици в направление “ Секретарски и административни офис дейности”, 39 ученици в направление „Пътувания, туризъм и свободно време “, 65 ученици в направление „Аудио-визуални техники и производство на медийни продукти“, 14 ученици със СОП в направление „Растениевъдство и животновъдство “. Специалностите в които се обучават учениците са четири – „Механизация на селското стопанство”, „Машини и системи с Цифрово програмно управление”, „Производство и преработка на мляко и млечни продукти” и „Полиграфия“.

В продължение на 10 години гимназията извежда успешно проекти по Програма ЕРАЗЪМ+ с основна дейност практика и обучение по специалността в европейски държави.

По време на обучението организаторите и представители на сдружението са обсъдили мнения и опит с учениците. В два модула са били представени интересни теми, свързани с историята на кооперативното движение в Европа и България, принципи и ценности на земеделските кооперативи, видове кооперативи, структура и процес на избор в земеделските кооперативи, създаване на бизнес план и бъдеще на кооперативите.

„Възхитени сме от познанията на учениците и желанието им да учат нови неща. Обещахме си в следващият етап от обучението да се видим на живо“, посочи Магърдич Хулиан, председател на сдружението.