Начало Новини Инфраструктура Осигурено е отоплението на маймуната Мони в зоопарка в Павликени

Осигурено е отоплението на маймуната Мони в зоопарка в Павликени

1318

Осигурено е отоплението на маймуната Мони в зоопарка в Павликени. Това каза Сезаин Мехмедов, управител на зоокъта. От миналата година клетката на екзотичното животно е свързана към новоизградена парна инсталация, която ползват управителят и служителите на зоокъта.

Маймуната е единственият обитател в зоопарка, за който трябва да се поддържа постоянна температура между 18 и 20 градуса. Подсигурени са около 15 кубика дърва за зимните месеци. Част от материала е от дърветата, които бяха отсечени по време на изграждането на пречиствателната станция на Павликени.

Сезаин Мехмедов посочи, че е постлано и на зимуващите животни, като мечката например. Зоопаркът има готовност да осигури необходимите условия и за виетнамските прасета, на които предстои раждане. В такива случаи женската се отделя в специално пригодено помещение, постила й се сено и й се включва лампа, която хем осветява, хем отоплява, помещението. „Макар и този вид да е издръжлив на по-ниски температури, осигуряваме необходимите условия в студено време, за да не умре малкото при раждане”, допълни Мехмедов.