Начало Новини Общество Отиде си от този свят „Тихият ангел“ – дядо Добри от село...

Отиде си от този свят „Тихият ангел“ – дядо Добри от село Байлово

1622

На 13 февруари 2018 година на 103 години почина дядо Добри. Възрастният мъж се прочу преди няколко години с щедрите си дарения за храм-паметника „Св. Александър Невски”. Наричаха го „Тихия ангел“ и „Светеца от Байлово“.

Дядо Добри е роден на 20 юли 1914 година в село Байлово. През годините той се отделя от материалните аспекти на живота и се посвещава изцяло на духовното. Старецът стана известен с щедрите си дарения за храм-паметника „Св. Александър Невски”. Дядо Добри е един от най-големите дарители на символа на българската вяра – храм-паметника „Александър Невски“. През 2009 г. възрастният мъж дарява на храма 36 000 лева. Това е най-голямото дарение от частно лице в над 100-годишната история на храма.

Историята му трогна хиляди у нас, но и в чужбина. По-късно и папа Франциск разказва историята на бедния старец, който всеки ден пътувал от родното си село до София, за да моли минувачите за няколко монети. Според различни издания папа Франциск бил особено развълнуван от факта, че „мъжът с бавна походка и превит гръб е дарил над 50 000 долара, които събрал на улицата, за социални дейности“.

През 2015 г. се появи и филм, който разказа за белокосия старец, който от сутрин до вечер проси милостиня пред входа на столичния храм „Св. Александър Невски”. Събира пари, за да ги дарява. Както сам казва – „на Бог”.

Бог имаш ли, всичко имаш. Той ти е като баща. Бог все с добро върши. Той е човек. Никого не натирва”, казваше приживе дядо Добри.

Делото на големия благодетел на Българската православна църква вдъхнови продуценти от няколко държави. „Тихият ангел” е филм за доброта, милосърдие и любов. История за столетник, дарил над 80 000 лева на различни църкви, но живеещ като аскет.

Бог да го прости!