Начало За Забава Кино „София филм фест” присъедини Павликени към градовете на киното в България

„София филм фест” присъедини Павликени към градовете на киното в България

1605

Директорът на СФФ Стефан Китанов, актьорът Ованес Торосян и кметът на община Павликени инж. Емануил Манолов откриха ПЪРВОТО издание на филмовия фестивал в Павликени

„Това е най-новият фестивал, включен в програмата за празничните дни в град Павликени. В навечерието на Деня на Светите Петър и Павел ние ще гледаме пет изключително хубави филми – на световно ниво”, обърна се към гостите кметът инж. Манолов. Той благодари на Стефан Китанов и на целия екип на „София филм фест” за доверието и силното желание да присъединят Павликени към градовете на киното в България. И пожела скоро продуценти и режисьори да разпознаят града ни като интересно място за снимки.

Стефан Китанов представи идеята за пътуващия фестивал, който вече осем години се организира в над 20 български града.

В първата фестивална вечер публиката имаше възможност да види българското предложение за чуждоезичен „Оскар” за 2015 година – филмът „Съдилището”. Представи го лично актьорът Ованес Торосян, който сподели, че филмът носи сантиментален спомен, тъй като снимките започват само месец след раждането на дъщеря му.

Фестивалът в Павликени се реализира благодарение на партньорството между Арт Фест/София Филм Фест и Община Павликени, Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните и Народно читалище „Братство-1884“, с подкрепата на Националния Филмов Център и веригата киносалони Europa Cinemas.

Пет са специално селектираните филми, които ще бъдат излъчени в рамките на фестивала. След откриващия „Съдилището”, жителите и гостите на града ще имат шанс да видят и носителя на „Златен глобус”, номиниран за чуждоезичен „Оскар” „Левиатан” на Андрей Звягинцев. Начален час на прожекцията – 18:00 ч във вторник, 14 юни. Една невероятна и забавна история – „Ангелският дял”, дело на прочутия британски режисьор Кен Лоуч, може да гледа публиката същия ден, от 20:30 ч. Филмът е носител на Награда на журито, номинация за най-добър режисьор в Кан и е обявен за Най-добър европейски филм от публиката в Сан Себастиан.

Третият ден започва с индийския филм „Кутия за храна” на режисьора Ритеш Батра. Пропит с мечти за бъдещето и разкриващ удоволствията от малките радости в живота, филмът е с начален час 18:00 ч.

За финал на първото издание на „София Филм Фест” в Павликени публиката ще може да види най-новата творба на режисьора Вим Вендерс „Всичко ще бъде наред” – прожекцията стартира в 20:30 часа в сряда, 15 юни.

Всички прожекции са в салона на Народно читалище „Братство-1884“. Билети се продават на касата на читалището на цена от 3 лева.

Очакваме ви на кино!